« Zpět

Uzavření smlouvy ministerstva práce a sociálních věcí ČR s Českou spořitelnou, a.s.

| 25. ledna 2012 - 13:31 | Zprávy | Karty

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR dnes podepsalo smlouvu s vítězem obchodní soutěže o nejvhodnější návrh na uzavření smlouvy o zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a provozování karty sociálních systémů. Stala se jím Česká spořitelna, a.s., která začne od konce června 2012 vydávat karty sociálních systémů, tedy tzv. sKarty.


Karta bude mít tři základní funkce: identifikační, autentizační a platební. Příjemcům dávky usnadní jejich čerpání, zjednoduší administrativu a sníží náklady státu. Bude možné s ní platit v obchodě, vybrat dávky z bankomatu nebo přeposílat peníze na soukromý účet. Karta umožní přesunout sociální dávky do bezhotovostního styku, takže oprávněný úředník bude moci okamžitě zjistit, které dávky pobírá jeden konkrétní člověk.
Nad rámec zadávacích podmínek uvedených v obchodní soutěži bude zřízen informační portál pro podporu platebních funkcí karty, který oprávněným osobám zdarma poskytne detailní informace o stavu účtu a umožní sledování uskutečněných obratů. Pro zvýšení komfortu oprávněných osob byla také prodloužena doba platnosti karty na 4 roky. Vydávání karet sociálních systémů bude zahájeno do 30. června letošního roku, očekáváme, že v roce 2012 bude vydán nejvýše 1 mil. karet.
Základní informace o sKartě
-    sKartu budou vydávat úřady práce.
-    Informaci o tom, že si kartu může vyzvednout, zašle klientovi úřad práce dopisem.
-    Dostane ji každý, kdo bere některou ze sociálních dávek (kromě důchodů a nemocenského).
-    Klient ji bude předkládat při každé návštěvě úřadu práce.
-    Vydání karty i vedení účtu je zdarma.
-    Ke každé sociální dávce je možný jeden výběr z bankomatu ČS zdarma nebo jeden bezhotovostní převod zdarma.
-    Platba kartou v obchodě a možnost zjistit zůstatek účtu v bankomatu ČS budou také zdarma.
-    Fungovat bude jako normální platební karta, ale platit s ní budou muset povinně jen lidé, u nichž je podezření na zneužívání sociálních dávek.
-    S kartou nebude možné platit v baru nebo herně (neumožní to jejich terminály, které nebudou autorizované ministerstvem práce).
-    Na kartě bude uvedeno její číslo, jméno a příjmení držitele, identifikační číslo v systému Ministerstva a platnost karty. V případě speciální karty, která bude sloužit jako průkaz osoby zdravotně postižené, bude navíc fotografie držitele, stupeň zdravotního postižení a datum narození.
Lidem se zdravotním postižením nahradí karta průkaz
Karta bude sloužit i jako průkaz osob se zdravotním postižením (TP, ZTP a ZTP/P). S ní budou moci čerpat stejné výhody jako dnes při předložení papírového průkazu. Původní papírové průkazy zůstanou v platnosti do data uvedeného na zadní straně průkazky včetně výhod, které se na ně vážou, ale nejdéle do 31. prosince 2015. A to i tehdy, pokud mají vyznačenou platnost „trvale – bez omezení“. Po datu platnosti průkazky uvedeném na zadní straně je nutné se podrobit novému lékařskému posouzení zdravotního stavu, který se ovšem posuzuje již podle nových kritérií.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.