« Zpět

Staneme se přeborníky v mobilních platbách?

| 14. srpna 2013 - 8:00 | Zprávy | Karty

Popularita placení mobilními telefony je na vzestupu. Kartu v mobilu nabídla všem svým klientům bez omezení jako první v Česku letos v lednu GE Money Bank. Za tuto supernovinku si letos odnesla Zlatou korunu v kategorii platebních karet. Společně s Telefónicou O2, která stála u zrodu této aplikace, nabídla mobilní platby jako druhá na trhu Komerční banka. Nyní oznámila i ČSOB, že do konce srpna zveřejní detaily zavedení mobilních plateb pro své klienty. Projekt s využitím technologie NFC chystá s operátorem T-Mobile a společností MasterCard.

Mobilním platbám je nakloněno 62 procent Čechů
Konkurence na trhu mobilních plateb se pozvolna rozrůstá, i když klienti tuzemských bank by asi uvítali větší tempo. Češi jsou totiž podle průzkumu, který si počátkem léta nechal zpracovat MasterCard, mobilnímu bezkontaktnímu placení pozitivně nakloněni. Až 62 % lidí by k placení mobil rádo využívalo. Už nyní jsme celosvětově na 4. místě v počtu realizovaných bezkontaktních plateb, přičemž do této statistiky se započítávají i transakce uskutečněné bezkontaktními kartami.
Překážkou ještě většího rozšíření mobilů jako platebního nástroje jsou dosud složité dohody mezi bankami, vydavateli karet, operátory a výrobci mobilů. Na českém trhu je aktuálně dostupných 12 typů smartphonů uzpůsobených pro zabezpečené platby přes NFC. Platit lze přes NFC a secure element SIM karty s vybranými telefony v pilotním programu Visa, Komerční banky a O2, nebo ostrém provozu MasterCard, GE Money Bank a O2. Na konci prázdnin by měl svůj pilotní projekt spustit již zmíněný T-Mobile s ČSOB.
 
Účast T-Mobilu v celém projektu je pro mnohé překvapením, neboť ještě na konci května tento operátor deklaroval, že je pro něj prioritou rozšíření NFC v Polsku. Přinést projekt do Česka plánoval až v příštím roce. K využití platební metody obecně je třeba mít chytrý mobilní telefon s NFC čipem, být klientem vybrané banky a zároveň mít na své jméno registrované telefonní číslo u operátora, se kterým banka spolupracuje. Věřme, že zájem klientů o mobilní platby povede k větší koordinaci při zavádění těchto nových technologií.
 
Budou novým hitem platební nálepky?
Banky a karetní společnosti poskytují i další způsoby, jak bezkontaktní platby realizovat. Jednou z variant jsou bezkontaktní nálepky MasterCard PayPass GE Money Bank. GE Money Bank začala nabízet tuto nálepku u nás jako první již od 15. ledna a získala za ni právem prestižní ocenění Novinka roku v letošním ročníku soutěže Zlatá koruna.  Od 12. srpna ji jako druhá na trhu nabídla svým klientům Česká spořitelna. Nálepka funguje jako bezkontaktní platební karta s tím rozdílem, že ji lze nalepit nejen na mobil, ale jakýkoli jiný předmět, který člověk nosí stále u sebe, např. klíčenku apod. Nálepka je provázána s  klasickou debetní nebo kreditní kartou (u České spořitelny pouze debetní, u GE Money Bank nově i kreditní) a může mít i stejný PIN. K novým typům osobních účtů České spořitelny je bezkontaktní nálepka poskytována zdarma, k ostatním za 6 Kč měsíčně.
 
Platba se provádí přiložením nálepky do vzdálenosti 5 cm ke čtečce bezkontaktního terminálu. Bezkontaktní technologie umožňuje platit nákupy do 500 Kč bez nutnosti zadat PIN. Nad tuto částku je možné bezkontaktně platit také, ale v tomto případě je již třeba PIN zadat.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.