« Zpět

Proč se vyplatí mít v kapse pár drobáků aneb bez hotovosti se „zatím“ neobejdeme

| 28. února 2013 - 11:56 | Zprávy | Karty

Za posledních šest let lidé zaplatili kartou na terminálech Ery, Poštovní spořitelny a ČSOB zboží a služby za více než 240 miliard korun. Oproti tomu si ve stejné době vybrali z bankomatů téměř 630 miliard korun. Jasný důkaz, že Češi rádi nosí po kapsách hotovost.

 

Používání karty se ale za posledních 6 let zpětinásobilo, zatímco objem výběru z bankomatů je jen zhruba 2,5 krát vyšší. Trend je tedy nad slunce jasný – lidé začínají reálně dávat přednost bezhotovostní platbě. Pokud patříte k této skupině, pak vám jsou určeny následující rady ze seriálu Ze života peněz, které objasní, na jakých místech budete potřebovat hotovost, jak se vypořádat s placením za drobné nákupy či jak bezpečně nakupovat na internetu.
 
1. Platba kartou vs. v hotovosti
Také radši platíte svou útratu platební kartou kvůli většímu bezpečí a pohodlí? Pak jistě víte, že jsou místa, kde s kartou nepochodíte. „V hotovosti se všeobecně více platí v restauracích, v květinářství, na nádraží, v kině nebo za doručovací služby. Také u lékaře jsou lidé zvyklí platit cash. Skoro pětina by ale uvítala, kdyby i zde byla možnost platit kartou. U plateb v lékárně lidé využívají oba způsoby placení zhruba stejně," komentuje výsledky online panelu výkonný manažer Ery a Poštovní spořitelny Libor Svoboda. Místa, kde jsou lidé více zvyklí platit platební kartou, jsou supermarkety, ochody s elektronikou a čerpací stanice. Vždy se totiž jedná o vyšší finanční částku. 14 % domácností ale stále dává přednost placení pouze v hotovosti. Důvodem je větší přehled o výdajích, zvyk a trochu i pohodlnost.
 
Rada navíc: Pokud rádi platíte v hotovosti, určitě si vybírejte peníze z bankomatů vlastní banky, vyhnete se tak nadbytečným výdajům. K výběru hotovosti můžete využit i službu CashBack při platně za nákup u některých obchodníků.
 
2. Používání platební karty
„Z průzkumu vyplývá, že by se děti měly naučit zacházet s platební kartou už ve věku mezi 12-15 lety. Výhoda pro rodiče spočívá v tom, že mohou na kartu posílat kapesné, nastavit limit výběru a snadno kontrolovat hospodaření svých potomků. Děti se tak lépe naučí hospodařit s vlastními penězi," dodává Libor Svoboda. Dvě třetiny dospělých mají ve svých peněženkách pouze jednu platební kartu. Nejčastěji se jedná o mladší věkovou skupinu do 26 let. Polovina vlastníků více karet je získala většinou od dvou různých bank, čtvrtina pak od tří a více. Je zajímavé, že karty od různých bankovních domů využívají častěji lidé z menších měst. Většinou je mají rozdělené podle účelu použití nebo podle typu účtu. Při samotném placení kartou se ukazuje, že vyťukávání PINu u pokladny stresuje více než čtvrtinu lidí. Nejčastěji jsou to ženy ve věku 27-44 let. Není se přitom čeho obávat, pokud PIN zadáte špatně, pak zmáčknete jednoduše tlačítko storno a celou akci zopakujete. Hlavně si PIN nepište přímo na kartu, do diáře nebo na lísteček do peněženky. Pokud vám zloděj ukradne celou kabelku, pak to jsou zaručeně první místa, kam se podívá.
 
Rada navíc: Je dobré si v internetovém bankovnictví nastavit limity karet, které se samozřejmě dají změnit. V případě odcizení karty či zneužití údajů tak můžete být relativně v klidu, že nepřijdete o finanční prostředky.
 
3. Drobné nákupy
Většina lidí platí v hotovosti vždy nákup do sta korun. „Dvě třetiny respondentů by ale ocenily, pokud by bylo možné platit kartou i drobné nákupy např. na trzích nebo v trafice. Zájem je vyšší u mladších ročníků a stoupá s velikostí bydliště," říká Libor Svoboda. K tomu je vhodné využít bezkontaktní karty. Jejich vlastníci totiž v takovém při platbě do 500 korun nemusí zadávat PIN a stačí jim pouze přiložit kartu k bezkontaktnímu terminálu na pokladně. Pohodlí a rychlost těchto plateb nejvíce oceňuje nejmladší věková skupina.
 
Rada navíc: Nejbližší terminál v okolí snadno najdete na stránkách www.paypass.cz. Pokud prodejna ještě nový terminál nemá, pak vložíte kartu jednoduše do platebního terminálu a zadáte PIN stejně jako u kontaktní karty.
 
4. Výběr z bankomatu
Ve společnosti, v níž by se už téměř nepoužívaly papírové bankovky nebo mince, by chtěla žít více než polovina respondentů. Častěji jsou to lidé z větších měst. Přesto se bez určité sumy v hotovosti stále neobejdeme. „Polovina Čechů vybírá z bankomatu jednou až dvakrát za měsíc. Čtvrtina častěji. Většina lidí v peněžence nosí obvykle zhruba do 1 000 korun. Více než třetina částku do 500 korun a ti nejmladší jen do dvou stovek," upřesňuje Libor Svoboda. Zhruba polovina respondentů se ve výjimečné situaci vydá pro své peníze i do cizího bankomatu. Více než třetina ale tuto možnost naprosto odmítá. Důvod je jasný: větší poplatky.
 
Rada navíc: Před vložením karty do bankomatu přístroj vždy zkontrolujte, zda nedošlo k jeho poškození nebo na něm není něco nezvyklého. Pokud nedostanete zpět svou kartu nebo požadovanou sumu peněz, pak nikam neodcházejte a zavolejte na číslo napsané na bankomatu.
 
5. Internetové nákupy
Nižší ceny, větší výběr a pohodlný nákup z domova – to jsou nejčastější důvody, proč lidé rádi nakupují přes internet. Dalšími výhodami je i rychlost, dodání až do domu a také možnost cenového srovnání. „Zkušenost s nákupem přes internet mají téměř všichni oslovení z tohoto online průzkumu. Nejčastěji nakupují elektroniku, oblečení, knihy nebo kosmetiku. Letenky nebo ubytování nakupují online častěji lidé z větších měst a mladší věkové kategorie," doplňuje Libor Svoboda. Ukázalo se také, že lidé dávají přednost českým obchodům. Nejjednodušší a také nejčastější formou úhrady je využití platební karty. „Myslete při tom na bezpečnost platby a využívejte technologického zabezpečení 3D Secure. Díky němu nebudete zadávat citlivé údaje přímo obchodníkovi, ale budete ve spojení s vaší bankou, která platbu vyřídí. Transakci navíc před jejím dokončením potvrdíte ověřovací SMS zprávou," vysvětluje princip bezpečné platby na internetu Libor Svoboda.
 
Rada navíc: Platit mobilním telefonem za internetový nákup vám umožní i novinka pro chytré telefony MasterCard Mobile. Díky načtení QR kódu rovnou rychle a bezpečně uhradíte požadovanou částku.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.