« Zpět

Přibývá transakcí kartou v zahraničí

| 1. října 2013 - 12:01 | Zprávy | Karty

Lidé stále více platí v zahraničí kartou. Například během letošního července a srpna provedli o 20% více plateb u obchodníků prostřednictvím Kreditní karty Cetelem než ve stejných měsících loňského roku.

V objemu jde o nárůst o 24 procent. Vzrostl také počet i objem výběrů z bankomatu – oboje meziročně zhruba o 14 procent.
 
Průměrná výše platby u obchodníka v zahraničí se pohybuje lehce nad tisícikorunou, z bankomatu lidé vybírají v průměru okolo 2700 Kč, tedy v přepočtu zhruba okolo 100 eur.
 
Ze statistik společnosti Cetelem, jednoho z největších vydavatelů kreditních karet na českém trhu, dále vyplývá, že lidé čím dál více platí v zahraničí kartou v restauracích. Počet těchto transakcí vzrostl v letošním červenci a srpnu meziročně o 38 procent, objem o 34 procent.
 
Platby u obchodníků pomocí karty jsou pro klienty levnější než platby v hotovosti. Společnost Cetelem při zúčtování zahraničních transakcí používá jeden z nejvýhodnějších kurzů na trhu kreditních karet – přebírá kurz karetní asociace MasterCard a neúčtuje si žádnou přirážku při převodu z cizí měny na domácí.
 
Podle červnového průzkumu společnosti Cetelem vozí do zahraničí platební kartu 77 procent Čechů. Nejčastěji ji mají jako pojistku pro případ, že by jim došla hotovost.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.