« Zpět

Používání kreditních karet má v Česku stále rezervy

| 24. srpna 2015 - 10:47 | Zprávy | Karty

Rozdíl v poptávce po debetních a kreditních kartách je v Česku stále velký. Z průzkumu on-line banky Zuno vyplývá, že debetní kartu při nakupování běžně používá téměř polovina Čechů. Naopak kreditní kartu využívají pouze dvě procenta nakupujících.

Kartu z peněženky vytahujeme nejčastěji při placení za potraviny (55 %), při platbách finančním institucím (24 %) a za pohonné hmoty (7 %). Češi měsíčně zaplatí kartou průměrně 22 950 Kč. 
 
Podobné je to na Slovensku. Debetní karty pravidelně využívá až 55 % Slováků, zatímco kreditní kartu jen necelá tři procenta z nich. Platební karty vlastní už přes 80 % klientů online banky Zuno. 
 
“I když jsou platební karty stále oblíbenější i díky bezkontaktním technologiím, které urychlují platby, rezervu vidíme ještě při platbách kreditkou. Češi a Slováci stále neobjevili výhody této karty - od možnosti využívat bezúroční období, až po pojištění," říká Juraj Karabínoš, produktový expert online banky Zuno.
 
Důležitou roli v poptávce po bankovních produktech sehrává i národní mentalita. Obyvatelé střední a východní Evropy, včetně Čechů a Slováků, patří ke konzervativnějším klientům. Při placení se více spoléhají na to, co mají ve skutečnosti na účtu a méně si půjčují. Na Západě je platba kreditní kartou rozšířenější. 
 
 
Online banka Zuno zahájila svou činnost v roce 2010 na Slovensku, po kterém následovala v polovině roku 2011 Česká republika. Patří mezi vůbec první online banky působící v regionu střední a východní Evropy. Jako jediná banka v Česku a na Slovensku nedisponuje žádnými fyzickými pobočkami a je dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu prostřednictvím chytrých telefonů s operačními systémy iOS, Android nebo Windows Phone. Během 3 let se ze start-up společnosti stala bankou střední velikosti nabízející široké produktové portfolio (běžný účet s debetní kartou, spořicí účet, online půjčka, refinancování, kreditní karta nebo kontokorent).
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.