« Zpět

Novinka v NFC platbách: až tři karty v mobilu nahrané přes mobilní síť

| 10. prosince 2013 - 12:59 | Zprávy | Karty

GE Money Bank posouvá placení kartou v mobilu na novou úroveň. Klienti banky si nyní mohou do svých chytrých telefonů nahrát až tři platební karty prostřednictvím technologie Over the Air, tedy přímo přes mobilní síť operátora O2. Zřízení služby je tak podstatně rychlejší a komfortnější. Platební karty v mobilu nabídla GE Money Bank ve spolupráci se společností Telefónica a MasterCard jako první v Česku všem klientům bez omezení. Získání i využívání NFC platební karty je zdarma.

„Technologie Over the Air znamená pro klienty zásadní zvýšení komfortu. Umožňuje nahrání karty prostřednictvím sítě operátora O2 přímo na SIM kartu. Klient tak nemusí čekat na doručení karty poštou, ale ta mu bude nahrána například cestou do práce.,“ říká inovační leader GE Money Bank Ondřej Hájek. „Díky tomuto systému nahrání karty, který jsme společně s O2 vytvořili, mohou také klienti na jedné SIM kartě nyní využívat až tři platební karty současně. Placení jsme tak znovu posunuli o krok blíže mobilní budoucnosti,“ dodává Ondřej Hájek.
 
I když jsou NFC Karty v mobilu platebním nástrojem budoucnosti, chování klientů výrazně mění už teď. Zákazníci s bezkontaktními kartami a kartami v mobilu postupně upouštějí od využívání hotovosti a kartami platí stále častěji také drobné částky. Zatímco průměrná výše platby klientů, kteří využívají klasické kontaktní debetní karty, v současnosti dosahuje 752 Kč, zákazníci s NFC kartou v mobilu využívají bezhotovostní platby stále častěji také u menších nákupů. Průměrná výše jedné debetní NFC platby mobilem činí 298 Kč. Zájem o moderní platební metody roste, karty v mobilu spolu s platebními nálepkami, které fungují na stejné NFC technologii, využívá již více než 20 000 klientů GE Money Bank.
 
„Snažíme se hledat takové cesty, které by pomohly našim zákazníkům využívat mobilní technologie nejen k volání a datovým službám, ale zjednodušily jim i běžný život,“ říká Jiří Vítek, šéf pro NFC a finanční služby ve společnosti Telefónica Czech Republic. „Dnes už zákazníci nemusí čekat na doručení platební karty nahrané na SIM kartě. Stačí, aby zašli na libovolnou značkovou prodejnu, vyměnili si stávající SIM kartu za novou, podporující NFC, a zadali požadavek ve své bance. Již druhý den od podpisu smlouvy v GE Money Bank mohou začít používat svůj mobilní telefon k bezkontaktním platbám,“ dodává Vítek.
 
NFC platby na osmi modelech
V současnosti mohou zákazníci k bezkontaktním nákupům využívat již 8 typů telefonů. GE Money Bank podporuje NFC platby na dvou modelech Sony (Xperia Z a Xperia SP) a šesti telefonech Samsung - Galaxy Note II, S III, S III mini, Ace 2, S4 a S4 mini. Technologie „Over the Air“ bude zpočátku dostupná na 5 z těchto telefonů. Modely Sony (Xperia Z a Xperia SP) a Samsung Galaxy Note II pak budou následovat do konce roku 2013. Počet podporovaných telefonů se neustále rozrůstá. Zákazníci, kteří mají jeden z uvedených modelů a využívají služeb operátora Telefónica O2, si mohou na svou SIM kartu zdarma nahrát až tři platební karty.
 
„Ve spolupráci s bankami – a GE Money Bank patří k našim nejaktivnějším partnerům – se snažíme našim uživatelům co nejvíce zjednodušit používání nových technologií a přinášet stále nové možnosti,“ říká Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. „Tento projekt je výrazným krokem k rozšiřování NFC plateb v České republice. MasterCard chce do budoucna přijít i s dalšími novinkami, jako je rozšiřování funkce platebních karet na karty dopravní nebo loajalitní. Brzy budeme schopni tento systém integrovat i do mobilních telefonů a vytvořit tak multifunkční platební nástroj z telefonu, který skoro každý z nás nosí téměř neustále u sebe,“ doplňuje Richard Walitza.
 
Do 500 Kč bez PINu
Bezkontaktní platby prostřednictvím karty v mobilu probíhají přiložením chytrého telefonu vybaveného SIM kartou s technologií NFC k bezkontaktnímu platebnímu terminálu. Do částky 500 Kč se nemusí zadávat PIN. Při platbě nad 500 Kč zákazník PIN zadá na platebním terminálu. Přehled o uskutečněných transakcích získá klient přímo v aplikaci telefonu. Úroveň zabezpečení platební karty v mobilu je stejná jako u běžných platebních karet. Dostupné jsou ve formě debetní i kreditní karty.
Karta v mobilu prostřednictvím Internet Banky
 
Požádat o NFC kartu v mobilu lze také prostřednictvím Internet Banky. Na záložce Karty, kterou klienti GE Money Bank najdou na horní liště, stačí vyplnit telefonní číslo a zkontrolovat kontaktní údaje. Internet Banka pak sama otestuje, zda jsou mobilní telefon a SIM karta připraveny pro NFC platby. Pokud ano, dojde následně k nahrání NFC platební karty přímo na SIM kartu prostřednictvím sítě mobilního operátora O2.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.