« Zpět

Na letních dovolených utratíme přes miliardu korun

| 18. července 2013 - 12:30 | Zprávy | Karty

Češi si své zahraniční cesty umí pořádně užít. Letní trend potvrzují i loňské statistiky, kdy klienti ČSOB a Ery na svých letních dovolených zaplatili kartou v červenci a srpnu částku kolem 1,5 miliardy korun. Největší sumu utratili za ubytování, pohonné hmoty a potraviny. Jednoznačně nejoblíbenější zemí pro nákupy se stala Velká Británie, kde klienti druhé největší tuzemské banky o prázdninách nechali více než 160 milionů korun.

„Velká Británie se jednoznačně stala nákupním rájem Čechů. Na druhém místě podle počtu transakcí skončilo podle očekávání Chorvatsko. Nákupy u Jadranu se vyšplhaly za pouhé dva prázdninové měsíce na 70 milionů korun. U sousedů na Slovensku byla tato částka o 10 milionu nižší," říká Daniel Veis, manažer útvaru Karty ČSOB a Ery a dodává: „Průměrná výše transakce se pohybovala kolem 1 500 korun."
 
Vyšší ochotu využívat v zahraničí placení kartami potvrzuje i analytik ČSOB Petr Dufek: „Stále větší využívání platebních karet při cestování je výsledkem lepší informovanosti Čechů, kteří si odvykají převážet hotovost na své dovolené a stále častěji volí platbu kartami. Nakonec je to pohodlnější, bezpečnější i levnější. Druhým důvodem je i snaha využít v zahraničí často příznivějších cen spotřebního zboží a širší nabídky ve velkých obchodních centrech. A v neposlední řadě nemůžeme zapomenout ani na dlouhodobě rostoucí kupní sílu Čechů, kterou podporovala až do nedávna sílící koruna. Při zavedení společné evropské měny jsme za eura platili přes 32 korun, dnes je to zhruba 26."
 
Nejčastěji lidé v cizině platili za ubytovací služby. „Jen za minulé prázdniny Čechy vyšly pobyty v hotelu, motelu či v jiném ubytovacím zařízení na více než 220 milionů korun. 165 milionů pak zaplatili za pohonné hmoty, za které zároveň lidé v zahraničí platí nejčastěji," dodává Daniel Veis.
 
A lidé nešetří ani na stravování. Za potraviny a návštěvy restaurací zanechali o loňských prázdninách v cizině kolem 110 milionů korun. „Zajímavostí je, že restaurace stále co do počtu placení kartou trojnásobně převyšují rychlé občerstvení. Je to dáno zejména tím, že mnohé stánky na ulici nejsou ještě stále vybavené platebními terminály. Proto by si měli lidé v zahraničí ponechat u sebe i drobnou hotovost," uzavírá Daniel Veis.
 
Nejvyšší průměrné transakce klienti zadávali v exotických destinacích, jako jsou Chile, Irák, Pákistán nebo Omán. „Možným vysvětlením může být, že v těchto zemích není tak hustá síť platebních terminálů, tedy klienti například drobné suvenýry platí hotově. Terminály jsou naopak v hotelích a na letištích, kde běžně lidé nakupují za vyšší částky," komentuje Daniel Veis.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.