« Zpět

Kreditní kartu si berou do zahraničí čtyři lidé z pěti

| 15. července 2014 - 10:19 | Zprávy | Karty

Kartu do zahraničí vozí 79 procent lidí, kteří ji vlastní. Většina cestovatelů ji má s sebou jako pojistku pro nenadálé výdaje (56 procent), každý dvacátý jí však používá pro všechny platby. Pro většinu plateb používá kreditní kartu v zahraničí 14 procent cestovatelů a dalších 25 procent uskuteční její pomocí méně než polovinu plateb. Obecně kreditní kartu k platbám v prodejnách mimo republiku používají zejména lidé z Prahy. Například podíl těch, kteří s ní platí výhradně, je oproti Česku či Moravě zhruba dvojnásobný. Vyplývá to z průzkumu, který pro Cetelem v červnu realizovala agentura Stem/Mark na vzorku 521 respondentů.

Bez hotovosti směřují do zahraničí jen tři procenta cestovatelů. Kurz zahraniční měny přitom lidé sledují nejčastěji až těsně před odjezdem (31 procent) a stejný podíl z nich si zjišťuje také výši případného poplatku za výměnu. Kurz u několika bank či směnáren porovnává více než každý druhý (56 procent). Nejbližší směnárnu či banku volí 16 procent, výrazně více se přitom jedná o lidi z Moravy. Rozdíl v kurzu do padesáti haléřů za jednotku zahraniční měny neřeší 12 procent lidí, do jedné koruny pak další tři procenta. Sedm procent Čechů, kteří cestují za hranice, se o výši kurzu nezajímá vůbec.
 
Platby u obchodníků pomocí karty jsou pro klienty levnější než platby v hotovosti. Společnost Cetelem při zúčtování zahraničních transakcí používá jeden z nejvýhodnějších kurzů na trhu kreditních karet – přebírá středový kurz karetní asociace MasterCard a neúčtuje si žádnou přirážku při převodu z cizí měny na domácí.
 
Ze statistik společnosti Cetelem, jednoho z největších vydavatelů kreditních karet na českém trhu, vyplývá, že v letošním červnu platili klienti kreditní kartou v zahraničí ve srovnání se stejným měsícem loňského roku více v supermarketech nebo například čerpacích stanicích. Objem transakcí provedených na čerpacích stanicích se letos v daném měsíci meziročně zvýšil o 34 procent, počet o 39 procent. V případě supermarketů se jedná o 32procentní navýšení objemu a 26procentní navýšení počtu transakcí.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.