« Zpět

Kartu do zahraničí vozí tři čtvrtiny Čechů

| 18. června 2013 - 10:59 | Zprávy | Karty

Většina Čechů (60 procent) neví, kolik stojí výběr jejich platební kartou z bankomatů v zahraničí. Kartu s sebou do zahraničí přitom vozí 77 procent lidí. Nejčastěji ji mají jako pojistku pro případ, že by jim došla hotovost (45 procent ze všech respondentů). Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Cetelem.

Platební kartu používají v zahraničí všude, kde je možné s ní platit, 4 procenta ze všech respondentů, pro většinu plateb jí využívá 16 procent respondentů a do poloviny plateb s ní provádí 12 procent respondentů.
Výběrům ze zahraničních bankomatů se většina brání. Jen 7 procent respondentů vybírá peníze z bankomatů v cizině běžně. 38 procent lidí uvedlo, že vybírají peníze z bankomatů v zahraničí v případě, že jim dojde hotovost.
Co se týče výměny peněz, nejčastěji lidé směřují do směnárny či banky do třech dnů před odjezdem (23 procent). Zhruba každý pátý mění peníze týden před odjezdem (21 procent).
Kurz u několika bank či směnáren porovnává 40 procent Čechů. Když si lidé potřebují vyměnit české koruny za zahraniční měnu, je pro zhruba každého čtvrtého (24 procent) důležitá existence a výše poplatku za výměnu. 16 procent respondentů přiznalo, že peníze vyměňuje v nejbližší bance či směnárně. Rozdíl kurzu do 50 haléřů za jednotku zahraniční měny neřeší 10 procent lidí, do jedné koruny pak 3 procenta. 7 procentům lidí nezáleží na výši kurzu vůbec.
 
Vzorek: 654 respondentů
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.