« Zpět

Karta, díky které dostanete od státu dávky

| 30. prosince 2011 - 9:37 | Zprávy | Karty

Platit s její pomocí můžete, ale nemusíte. Vybírat půjde v téměř 1 400 bankomatech České spořitelny. V peněženkách lidí, kteří dostávají nějaké peníze od státu, přibude na jaře 2012 plastová karta. 
Takzvaná karta sociálních systémů. 

Platit s její pomocí můžete, ale nemusíte. Vybírat půjde v téměř 1 400 bankomatech České spořitelny. V peněženkách lidí, kteří dostávají nějaké peníze od státu, přibude na jaře 2012 plastová karta.
Takzvaná karta sociálních systémů. Bude vedená u České spořitelny a stát na ni bude posílat lidem peníze: rodičovský příspěvek, dávky v hmotné nouzi, dávky pěstounské péče… Odpadnou složenky a vyzvedávání peněz na poště.
„Příjemci dávek, kteří již v současnosti disponují bankovním účtem a jednotlivé sociální dávky jsou jim převáděny bezhotovostně, nebudou muset využívat platební funkce karty sociálního systému,“ upřesňují na ministerstvu práce a sociálních věcí.
Pokud však člověk žádá o dávky pomoci v hmotné nouzi a současně u něho hrozí, že by dávky mohl zneužívat, může si úřad dát kartu jako podmínku k čerpání peněz. A dokonce může i nařídit, aby s ní takový člověk platil v obchodech za nákupy.
Bude totiž možné ovlivnit třeba to, že karta nebude akceptována pro placení v barech a hernách.

Vyberete v bankomatu, nebo díky němu peníze převedete

Stát nepřipraví speciální síť bankomatů. Ti, kdo budou kartu využívat, půjdou k běžnému bankomatu.
V bankomatech České spořitelny (těch je v Česku 1 392) bude jeden výběr ke každé přijaté sociální dávce zdarma. Pokud klient vybere z bankomatu vícekrát nebo půjde k bankomatu jiného finančního ústavu, strhne se mu z účtu poplatek. Momentálně se jedná o tom, v jaké bude výši.
Pokud by Česká spořitelna zachovala poplatek, který standardně účtuje klientům za výběr z cizího bankomatu, bylo by to 40 korun.
Současně řada obchodníků poskytuje službu „cash back“ - možnost při placení nákupu kartou ještě navíc vybrat hotovost do peněženky. Platba u obchodníků bude standardně zadarmo, cash back bude opět nejspíš zpoplatněn.

Karta bude až na jaře

Karta není ještě úplně aktuální -první by se měly začít používat na jaře roku 2012. Kartu sociálních systémů bude vydávat úřad práce podle místa bydliště klienta.
„O kartu se nemusí nijak žádat, bude vydávána automaticky každému, komu bude dávka přiznána,“ vysvětluje Petr Sulek zministerstva práce a sociálních věcí.
U lidí se zdravotním postižením bude karta plnit funkci průkazky TP, ZTP a ZTP/P se všemi jejími výhodami. V tomto případě dochází pouze k nahrazení papírové průkazky za plastovou.

***

"Starobní důchody a nemocenské dávky se prostřednictvím karty sociálních systémů vyplácet nebudou.

Názor odborníka

"Díky kartě stát ušetří a vše bude jednodušší Z karty bude možné vyčíst informace o dávkách, které již žadatel pobírá, a hlavně na ní budou informace důležité pro přiznání dávek nových. Člověk nebude muset dokládat stejné věci stále dokola. V tuto chvíli probíhá intenzivní jednání, ze kterých vzejde definitivní podoba služeb poskytovaných prostřednictvím karty. Pak teprve bude možné zodpovědět dotazy týkající se třeba poplatků za některé služby. Viktorie Plívová tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.