« Zpět

Jak zabránit zneužití podpisového vzoru?

| 16. dubna 2010 - 9:39 | Zprávy | Karty

Podpis plní u občanů podobnou funkci jako razítko u firmy. Identifikuje konkrétní osobu a stvrzuje souhlas s podepsaným dokumentem. Stejně tak i podpisový vzor. Ačkoli v řadě případů používáme podpisový vzor bez dalšího ověřování naší identity, neodpovídá tomu úroveň jeho bezpečnosti. Stačí vzpomenout na falšování podpisu rodičů v žákovské knížce na základní či střední škole, kdy kantor plagiát vypsaného dítka nepoznal.

Přesto, že podobnu podpisového vzoru žádný zákon neupravuje, banky vám často nedovolí si ho zvolit úplně po svém. Jak na to, aby bylo jeho zneužití co nejtěžší?

Jak by měl podpisový vzor vypadat
Podpisový vzor by měl být především obtížně napodobitelný. Zároveň ale ne tak složitý, abyste ho příště neuměli věrohodně napodobit. Vzhled podpisového vzoru není zákonem upraven, záleží tedy na zvážení klienta. Pokud si zvolí podpis, který běžně používá a který mohou znát i jiné osoby, možnost zneužití se samozřejmě zvyšuje, varuje Tomáš Pavlík z UniCredit Bank. K zabránění zneužití podpisového vzoru naše banka klientům doporučuje, aby se nepodepisovali stejně jako na občanském nebo jiném průkazu a nikdy nepodepisovali dokumenty na veřejnosti stejným způsobem jako na podpisovém vzoru, poradila také Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.
Je vhodné klientům doporučit, aby používali nejen příjmení, ale i jméno, sdělila serveru Měšec.cz Irina Korčminská z Evropsko-ruské banky. Pak si ale musíte zapamatovat, v jakém pořadí jste jméno a příjmení do formuláře zadali, protože i to je znakem podpisového vzoru, který musíte příště dodržet.
Dalším bezpečnostním prvkem je použití hesla. Heslo se přidává k podpisovému vzoru například ve tvaru: jméno příjmení + heslo KR25b. V tomto případě banka při ověřování podpisového vzoru na platebním příkazu ověřuje také obsahovou a grafickou podobu hesla, navrhla jinou formu zabezpečení Pavla Hávová, mluvčí ČSOB.
Krajnější možností, jak chránit podpisový vzor před zneužitím, je vázat dispoziční právo s prostředky na účtu ještě na podpis jiné osoby. Banka pak musí kontrolovat všechny podpisy uvedené na podpisovém vzoru.
Podpisová práva je možné nastavit například:
každý samostatně – disponent uvedený na formuláři podpisového vzoru se podepisuje samostatně,
vždy dva společně – vždy dva libovolní disponenti uvedení na formuláři se podepisují společně,
definované RČ samostatně, ostatní vždy dva společně – disponent s definovaným RČ se podepisuje samostatně, ostatní disponenti se podepisují vždy společně,
společně v rámci jedné skupiny, ostatní samostatně – disponenti, kteří nejsou uvedení ve skupinách, se podepisují samostatně a osoby uvedené v rámci jedné skupiny se podepisují společně.
Nemusí být ale pravidlem, že všechny banky umí klientům nabídnout celou tuto škálu možností. Čtěte více: Banky moc neumějí zabránit neoprávněnému nakládáni s penězi

Kromě hesla může být součástí podpisového vzoru také razítko. Pozor, pak ale otisk razítka musí být uveden ve všech případech, kdy se provádí podepisování dle podpisového vzoru, uvedla Martina Lambert z LBBW Bank.
Zákon vs. banky
Pokud je váš podpis snadno napodobitelný, můžete pro vyšší složitost připojit například několik číslic nebo jiný znak. K podpisu je vhodné připojit heslo v číselné, alfabetické nebo grafické podobě, případně jejich kombinaci, informoval server Vlastimil Nešetřil z J&T banky.
Jak bylo zmíněno v úvodu, zákon podobu podpisového vzoru neupravuje. Mělo by být tedy na klientovi, jak jeho podobu nastaví. Tuto svobodu volby umožňují jen některé banky. Volba podpisového vzoru je zcela v kompetenci klienta – je jen na něm, zda si zvolí jméno, obrázek nebo symbol. V případě např. tří křížků jej bankéř vždy upozorní na to, že tento podpisový vzor je snadno napodobitelný a proto není bezpečný, upozornila Lucie Hálová z Volksbank.
Ne všechny banky jsou ale vůči klientům tak benevolentní. Například Komerční banka požaduje podpisový vzor pouze v podobě plnohodnotného podpisu psacím písmem. Není možné použít ani grafický symbol, otisk razítka svého podpisu nebo tiskací písmo a pouze začáteční písmena jména a příjmení, uvedl pro server Měšec.cz Michal Teubner z Komerční banky.
Míra svobody, kterou banky svým klientům poskytují, se u podpisového vzoru tedy značně liší, ač zákon nic direktivně neurčuje. Nároky na podobu podpisového vzoru si banky stanovují interně. Po zamyšlení se jim ale není co divit. Koneckonců bude to banka, která bude muset řešit zneužití vašeho vzoru, pokud byl příliš snadno zneužitelný a někdo toho využil. To je také důvod, proč některé nepřipouští, aby se podpis skládal jen ze samotného obrázku. Na obrázku zaměstnanec banky nemůže tak spolehlivě zkoumat rysy konkrétního rukopisu jako na psacím písmu. I to je důvod, proč banky často zakazují i podpis tiskacím písmem, jak potvrdila například Pavla Renčínová z mBank. 1xBet have a welcome offer that can see you receive up to €100 but you must use the 1xbet promo code for registration this bonus works as a 100% first deposit match promotion, so in order to grab the full €100 bonus, you’d need to deposit the full €100. There are also wagering conditions to think about before you make your first deposit too, as these sit at 5x right now.Even with the wagering restrictions in place, this is still a great new welcome offer to get started with. And speaking of the wagering conditions, they work a little differently than what you’ll see with alternative betting sites.
Další tipy pro ochranu před zneužitím
Kromě podoby samotného podpisového vzoru ještě existuje pár tipů, jak ho lépe ochránit před zneužitím. Základní pravidlo zní: podpisový vzor nikomu neukazovat a nesdělovat, a to ani blízkým osobám, zdůraznila Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

Odpovědně byste měli přistupovat také ke kopiím, které si necháváte například po zadání příkazu k úhradě do sběrného boxu. Tyto lístky nevyhazujte do koše, ale raději skartujte nebo roztrhejte na malé kousky, aby nebylo možné získat zároveň číslo účtu a podobu vašeho podpisu.
Vhodné je také odlišovat podobu podpisu jako předlohy pro podpisový vzor a podpis na platební kartě. Pokud vám totiž zloděj ukradne peněženku, kromě platební karty tam může často najít i kartičku z banky s vaším číslem účtu a to už je v rukou zloděje nebezpečná kombinace.
Banky proti odlišnému podpisu na kartě a v podpisovém vzoru nic nemají, naopak toto řešení svým klientům přímo doporučují. Banka kontroluje pouze podpisový vzor k účtu. Podpis na kartě kontroluje obchodník, objasnila Monika Haiserová z Oberbank. Žádný problém by proto s odlišností těchto podpisů vzniknout neměl.
Dobrým způsobem je používat také jiný podpisový vzor, než je klientův podpis naskenovaný na občanském průkazu, dodal ještě Gabriel Tkáč za Banco Popolare.
Zabránit zneužití podpisového vzoru je možné i tak, že budete pro své transakce využívat pouze elektronické bankovnictví. Při striktním využití elektronického bankovnictví si klient u některých produktů nemusí podpisový vzor ani sjednávat. Všechny transakce i nastavení na pobočce podepisuje elektronickým klíčem např. v mobilu, který není zneužitelný a klasický podpis tedy nemusí vůbec používat, sdělil serveru svůj návrh také Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.
Kdy podpisový vzor změnit a kolik to bude stát?
Podpisový vzor můžete jako klient banky libovolně měnit. Nutností se změna stává při podezření na zneužití podpisového vzoru, kdy byste měli neprodleně kontaktovat banku a podpis zároveň změnit. Změnu podpisového vzoru doporučujeme také, pokud se při ověřování podpisového vzoru zjistí, že podpis klienta se začíná odlišovat od jeho vzorového podpisu, uvedla Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.