« Zpět

Doplňkové služby k platebním kartám

| 9. prosince 2013 - 11:11 | Zprávy | Karty

Platební karty (debetní i kreditní) jsou nedílnou součástí živost většiny z nás, vybíráme s nimi z bankomatu a jejich pomocí zadáváme bezhotovostní transakce. Mnoha jejich uživatelům ale není známo, jaké služby jsou s nimi spojeny. Kdo mám zájem dozvědět se základní informace o těchto službách, může dočíst tento článek.

Mezi tyto „navazující služby“ patří např.:
Řada pojišťovacích služeb, a to jak obligatorních (povinných), tak také fakultativních (výběrových). Čím je konkrétní platební karta prestižnější, tím širší je škála takto nabízených služeb. Nejčastěji se jedná např. o úvěrové a cestovní pojištění, pojištění léčebných výloh v zahraničí, pojištění odpovědnosti za škody, oprávnění vstupu do vybraných prestižních salonků na letištích nebo služby motoristických asistenčních nebo opravárenských společností. Zmíněné pojišťovací produkty obchodní banky nabízejí ve spolupráci s pojišťovnami, s nimiž jsou propojeny buď majetkově (např. v podobě mateřská a dceřiná společnost) nebo na základě vzájemné smlouvy o spolupráci. Takovéto propojení nabídky služeb obchodních bank a pojišťoven (a rovněž i např. pojištění schopnosti splácet zejména hypoteční úvěry nebo úvěry z kreditních karet) nazývá bankopojištění (neboli bankassurance).
 
Cash Advance je možné využít k výběru hotovosti, když není k dispozici bankomat (např. je-li mimo provoz nebo když klient potřebuje přesnou částku, tj. včetně drobných mincí). Službu lze využít v bankách i nebankovních směnárnách (i v hotelu). Při jejím využití klient předloží svoji platební kartu a svůj průkaz totožnosti. Jedná se o drahou službu (a ti i pro klienta) a ne všude ji „rádi dělají“, protože je pracná.
 
Předautorizace, kterou  lze využít např. při placení v hotelu, když není předem známa výše částky k zaplacení. Obchodník odhadne výslednou částku a provede autorizaci, čímž ověří, zda lze předpokládanou částku předloženou platební kartou zaplatit – ta je pro tento účel blokována na účtu klienta. Potom je samozřejmě také nutné zaplatit případný rozdíl.
 
Dodatečné zatížení držitele karty (Late Charge). Při zjištění, že platba kartou nebyla provedena v plné výši, je obchodník oprávněn nárokovat zaplacení zbylé částky pomocí tohoto druhu karetní transakce. Vyplní proto dodatečný prodejní doklad se všemi náležitostmi a do místa pro podpis držitele karty napíše Late Charge. Kopii prodejního dokladu zašle svému zákazníkovi s vysvětlením, proč mu byla konkrétní částka doúčtována.
 
Výměna a vrácení zboží (Credit Voucher neboli Kreditní doklad). Při výměně nebo vrácení vadného zboží, které klient zaplatil pomocí platební karty, obchodník vrací peníze přímo ve prospěch klientova účtu. Credit voucher je doklad, na kterém obchodník vyznačí částku, kterou se zavazuje vrátit držiteli platební karty za nedodané, reklamované neodebrané zboží, resp. za nečerpané služby.
 
Opuštění hotelu bez vyrovnání účtu (Express Chek-Out). Tato služba umožňuje okamžitě opustit hotel a přitom řádně zaplatit pomocí platební karty. Při příjezdu do hotelu si klient musí vyžádat formulář „Express Check-Out Authorisation Form“ a vyplnit jej. Po odjezdu hosta hotel obvyklým způsobem vyplní prodejní doklad a do místa pro podpis držitele platební karty napíše „Express Check-Out“. Kopii tohoto dokladu potom společně s hotelovým účtem odešle na adresu zákazníka.
 
Garantovaný rezervační program. Jde o garantovanou rezervaci ubytování v hotelu na základě telefonické nebo písemné objednávky. Při této rezervaci je nutné znát jméno, adresu, číslo a dobu platnosti platební karty, kterou bude pobyt v hotelu zaplacen, a rezervační požadavek. Hotel je povinen písemně potvrdit rezervaci, přidělit rezervační číslo a informovat klienta způsobu případného zrušení rezervace. smoke shop
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.