« Zpět

Češi o Vánocích obdarují více lidí než před rokem, chtějí ale ušetřit

| 16. prosince 2013 - 12:45 | Zprávy | Karty

Téměř třetina lidí chce letos utratit za vánoční dárky méně než před rokem. Z aktuálního průzkumu GE Money Bank vyplývá, že Češi v průměru plánují nakoupit vánoční dárky za 5600 Kč, což je o 1400 Kč méně v porovnání s rokem 2012. Hlavním důvodem úspor jsou napjaté rodinné rozpočty. Plánované šetření se ale nedotkne počtu lidí, kteří dárky dostanou. Těch bude dokonce víc než vloni.

„Zatímco v roce 2012 lidé kupovali dárky v průměru pro šest přátel a příbuzných, letos bude obdarovaných většinou o jednoho více. I proto Češi hledají způsoby, jak dárky nakoupit levněji,“ říká Josef Jehlík z GE Money Bank. „Stále více lidí svoje nákupy přesouvá na internet, kde mohou za vánoční dárky často výrazně ušetřit. Celá třetina zákazníků letos nakoupí nejvíce dárků na Vánoce online,“dodává Josef Jehlík.

Náskok obchodních center se zmenšuje
Zatímco v roce 2012 nakupovalo 65 % lidí většinu dárků ve velkých obchodních centrech, letos jich bude mnohem méně - pouze 40 %. Výrazně naopak stoupá počet lidí, kteří nejvíce dárků pořídí na internetu (33 %). 10 % dárků pořídí zákazníci ve specializovaných obchodech mimo obchodní centra, další desetina dárečků se pod stromeček dostane z hypermarketů a supermarketů. Zbytek dárků Češi nakoupí na vánočních trzích, v tržnicích nebo v zahraničí.

Češi se těší hlavně na vánoční atmosféru
Dárky jsou sice důležitou, nikoliv ale hlavní součástí vánočních svátků. Hlavně na dárky se podle průzkumu těší méně než 2 % Čechů. Vůbec nejvíce (6 z 10) lidí má na Vánocích nejraději celkovou atmosféru, 15 % se těší zejména na setkání s rodinou a 6 % respondentů vánočního průzkumu má nejraději vánoční tradice. „Ukazuje se také, že muži jsou v porovnání se ženami mnohem větší požitkáři a těší se také na dobré jídlo a pití. Zatímco hned 10 % mužů považuje dobré jídlo a pití za to nejlepší na vánočních svátcích, mezi ženami si to myslí méně než 2 % dotázaných,” komentuje výsledky průzkumu Josef Jehlík z GE Money Bank.

bene+ pomůže ušetřit za dárky 
S nejrozšířenějším věrnostním programem na platebních kartách v Česku bene+ mohou klienti získávat peníze zpět za každou platbu a výrazně tak uspořit nejen za vánoční dárky, ale za nákupy po celý rok. Věrnostní program získal v Česku již přes 170 partnerů, zákazníci tak mohou výhody čerpat ve více než 1 600 kamenných provozovnách a 31 internetových obchodech. Klienti mohou u partnerů programu využívat slevové kupony, získávají také peníze zpět za každou platbu kartou, a to až do výše 30 % z částky nákupu. Celková výše odměn není nijak omezena, majitelé kreditních karet navíc dostávají jedno procento zpět i za platby mimo síť partnerů, a to včetně nákupů na internetu. Partnery bene+ jsou jak velké řetězce typu Globus, Agip, BENU Lékárny, Datart, tak i malí regionální obchodníci.

Věrnostní program bene+ je automaticky spuštěn na kreditních a NFC kartách MoneyCard Plus a MoneyCard Gold a dále na debetních kartách a bezkontaktních nálepkách vydaných k účtům Genius Silver, Genius Active, Genius Dual, Genius Gold, Genius Gratis, Genius Complete, Genius Benefit a Genius Plus. Více detailních informací o bene+ včetně pravidelně aktualizovaného seznamu partnerů je k dispozici na www.beneplus.cz.

*Průzkum pro GE Money Bank byl proveden v prosinci 2013 na vzorku 315 respondentů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.