« Zpět

Bezkontaktní platby v autobusech se stávají realitou i v ČR

| 3. října 2016 - 17:19 | Zprávy | Karty

Od 10. října budou moci cestující na lince mezi Prahou a Rakovníkem zaplatit za jízdenku v autobusech společnosti ANEXIA bezkontaktní platební kartou. Jedná se o první aplikaci tohoto způsobu platby v rámci Středočeské integrované dopravy. Řešení spustila ANEXIA ve spolupráci se společnostmi ČSOB, Mikroelektronika a MasterCard.

Pro lidi, kteří cestují našimi autobusy, chceme to nejlepší, proto jsme se rozhodli umožnit jim zaplatit jízdné pohodlně bezkontaktní platební kartou. Vidíme v tom zvýšení komfortu nejen pro cestující, ale placení „pípnutím“ karty podstatně zjednoduší život i našim řidičům,“ vysvětluje Pavel Kopřiva, jednatel společnosti ANEXIA. „Těší nás i skutečnost, že jsme první dopravce, který toto moderní řešení může cestujícím v rámci Středočeské integrované dopravy nabídnout,“ doplňuje Pavel Kopřiva. Možnost zaplatit kartou budou mít cestující ve 20 linkových autobusech ANEXIA na trase Praha – Rakovník. Kromě karty půjde zaplatit samozřejmě i platební nálepkou nebo mobilním telefonem s technologií NFC, například s aplikací ČSOB NaNákupy.

„Systém jsme vytvořili tak, aby byl v budoucnu připraven na všechny druhy odbavení cestujících. Mohla by se tu bez problémů uplatnit jakákoliv dopravní karta technologie MIFARE, tedy i Lítačka, ale i tzv. variabilní jízdné, což je pokročilý způsob odbavení, který jsme před časem spustili v Ostravě,“ říká Jan Kubíček, manažer Rozvoje obchodu s třetími stranami ČSOB. Velká přidaná hodnota variabilního jízdného spočívá v tom, že systém sám vypočte cestujícímu nejlepší možný tarif podle reálně uskutečněných jízd. „V Ostravě provozujeme řešení, které cestujícím umožňuje kromě platebních karet využít i karty dopravní, na něž byli lidé dosud zvyklí. Takto koncipovaný systém je možné implementovat i u jiných dopravců,“ dodává Jan Kubíček.

„Do autobusů jsme instalovali naše nejmodernější odbavovací zařízení, která budou nasazena do ostrého provozu vůbec poprvé. Tato zařízení kombinují 25leté zkušenosti naší společnosti s nejmodernějšími trendy v odbavování cestujících. Věříme, že cestující, dopravce i jeho řidiči s nimi budou více než spokojeni,“ upřesňuje Vladimír Vojáček, generální ředitel společnosti Mikroelektronika.

Česká republika patří v bezkontaktním placení ke světové špičce, bezkontaktní platby tu rychle pronikají i do oblastí, kde dosud dominovala hotovost.  „Z našeho průzkumu vyplývá, že doprava je místo, kde lidé chtějí platit kartou – je to pohodlné, rychlé, jednoduché a nemusíte se starat o drobné. Ale ne všude to zatím jde. Proto vítám jakékoli další rozšíření této služby a jsem rád, že počet dopravců, kteří platby bezkontaktní kartou svým cestujícím umožňují, postupně narůstá,“ uzavírá Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro ČR, SR a Rakousko.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Již dříve umožnila BusLine,a.s. Semily platbu bezkontaktní kartou MCve svých autobusech - sám jsem toho využil na lince Jičín- Praha.