« Zpět

Bezkontaktní placení je in a bezpečnější než samotná hotovost

| 4. února 2015 - 12:48 | Zprávy | Karty

Dodnes banka ČSOB vydala více než 1,1 milionů bezkontaktních karet, které umožňují svým držitelům platit pohodlněji, rychleji a bezpečněji. Klienti ČSOB a Ery v loňském roce utratili platebními kartami 64 miliard korun, což je o 13 % více než v roce 2013. Počet transakcí rostl ještě rychleji, a to o pětinu na 83 milionů. Bezkontaktně pak provedli 35 milionů transakcí v celkovém objemu 19 miliard korun. Průměrná výše transakce bezkontaktní kartou činí 625 korun, nejvyšší bezkontaktní transakce byla zaznamenána na částku téměř 300 tisíc korun.

„Bezkontaktní platby si naši klienti velice oblíbili. Bezkontaktní karty ulehčují život a nahrazují drobnou hotovost, bezkontaktní placení je často rychlejší než lovení hotovosti po kapsách a přiložení karty je rychlejší než klasická platba kontaktní kartou se zadáním PIN,“ říká Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB a Ery.„Bezkontaktní placení je pro klienta bezpečnější, protože nedává kartu z ruky, a tudíž k údajům na ni nemá nikdo přístup. Obecně lze říct, že platební karty jsou bezpečnější než samotná hotovost. Když hotovost klient ztratí, nikdo mu ji nenahradí, ale ztracenou kartu lze jednoduše a okamžitě zablokovat,“ uzavírá Patrik Šálek.
 
O oblibě bezkontaktních karet svědčí i samotná čísla. Za více než dva roky klienti provedli bezkontaktní transakce v celkovém objemu 24 miliard korun. Bezkontaktní placení také umožňuje rostoucí počet bezkontaktních platebních terminálů. „Nejčastěji klienti platili kartou v supermarketech a hypermarketech (48 %), dále pak na čerpacích stanicích (13 %). Na třetím místě skončily platby za oblečení a obuv (7 %) a v drogeriích a lékárnách (6 %). Kromě placení po České republice a okolních států jsme zaznamenali bezkontaktní platby v zemích jako je Gibraltar, Panama, Tchaj-wan, Gruzie, Hongkong nebo Portoriko,“ doplňuje Jan Zahradníček, analytik produktů ČSOB a Ery.
 
Každoročně se také zvyšuje počet a objem plateb přes internet, které je pohodlnější a rychlejší než chození po obchodech. ČSOB i Era zabezpečují již více než tři roky platby na internetu službou 3D Secure, která klientům zajišťuje pomocí SMS hesla maximální možné zabezpečení při placení na internetu. „Během loňského roku naši klienti nakoupili přes internet zboží a služby za 6,5 miliard korun, což je o 22 % více než v roce 2013,“ uzavírá Jan Zahradníček.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.