« Zpět

Již po roce fungování vnáší Česká Insurtech Asociace čerstvý vzduch do pojišťovnictví

| 23. června 2023 - 10:17 | Zprávy

Přesto, že je Česká Insurtech Asociace na trhu pouze rok, čeří stojaté vody pojišťovnictví v  České republice a podporují ji jak menší agilní pojišťovny, tak velcí hráči na trhu, jako je např. zprostředkovatel Renomia, TUITO a nebo Uniqa a Direct pojišťovna. Jak se jí to podařilo?

Za tak krátkou dobu, jako je jeden rok, má Česká Insurtech Asociace na kontě několik odborných setkání, angažuje se v připomínkových řízeních na úrovni EU a aktivně se účastní kulatých stolů a diskuzí. Namátkou můžeme zmínit její účast na podzim 2022 v dotazníkovém šetření za oblast Insurtech „Mapování českého Fintech sektoru“, organizovaný Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Asociace udržuje aktivní dialog s významnými stakeholdery, proto se zúčastnila diskuze se zástupci České Národní banky nad návrhem nařízení AI a jeho dopady na český finanční trh, nebo také semináře Ministerstva vnitra ČR týkající se Open Data 2022. Česká Insurtech Asociace se zapojila do veřejné konzultace návrhu regulace pro náhradu újmy způsobené umělou inteligencí, která se vztahuje na její zapojení také v sektoru pojišťovnictví. V nadnárodní úrovni je asociace aktivní v navazování strategických partnerství s dalšími subjekty, např. The Digital Insurer a Balkan Xchange.
 
„První myšlenka založení asociace, která bude zaštiťovat pojistný trh a bude provázet start-upy prvními nelehkými kroky, vznikla již před 4 lety. V té době jsem pracoval jako vedoucí kontrolních skupin v sekci dohledu nad finančním trhem, kde měl na starosti onsite kontroly poskytování odborné péče pojišťoven. Měl jsem tedy dobrou představu o tom, s čím se jednotlivé pojišťovny potýkají a kde by bylo třeba určitá pravidla zpřesnit a standardizovat procesy. Od prvního dne založení České Insurtech Asociace bylo jasné, že budeme dělat něco, co tu ještě není a že to nebude jednoduché. Měli jsme spoustu skvělých nápadů a byli jsme nedočkaví je realizovat. Až ve chvíli, kdy jsme začali intenzivně navazovat kontakty a tvořit síť členů, jsme zjistili, že jsou tu i jiná témata, která bude potřeba řešit a naopak některá budou muset dát přednost jiným“, vysvětluje Jiří Vataha, předseda České Insurtech Asociace. 
 
„V asociaci uplatňujeme princip aktivního zapojení členů. Jde nám především o to, aby se členové podíleli na tvorbě témat, která je zajímají a jsou pro ně přínosná. Tím se možná lišíme od některých jiných asociací. Od založení asociace tak cítíme veliký posun, a to právě díky našim členům, kteří nám pomohli s profilováním a směřováním celé asociace“, komentuje Iva Kohoutová, členka správní rady České Insurtech Asociace.
 
V září Česká Insurtech Asociace vystoupí již podruhé na odborné konferenci Conforum a zúčastní se veletrhu Pragodent 2023 organizovaného společností ABF. Do konce roku pak plánuje Česká Insurtech Asociace uspořádat kulatý stůl se zástupci bank a exekutory, kde se bude definovat standardizovaná a automatizovaná forma přenosu dat pro účely zjištění případných exekučních řízení při vstupu do pojištění. Založená pracovní skupina na téma Digitalizace komunikace mezi lékaři a soukromými pojišťovnami bude mít ještě několik dalších schůzek, kde se upřesní oblast sdílení dat, budou se řešit technické možnosti a jejich případná implementace. Před koncem roku uspořádá asociace networkingovou akci pro členy i partnery asociace a bude informovat členy o dalším směřování a aktivitách pro rok 2024. 
 
Pro další informace kontaktujte Ivu Kohoutovou, kohoutova@czechinsurtech.cz, +420 724 517 900.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.