« Zpět

Je výhodnější si koupit starý byt a rekonstruovat, nebo rovnou sáhnout po novém?

| 26. června 2015 - 10:00 | Zprávy

Otázku výhodnosti – především té finanční – koupě starého bytu oproti novostavbě zvažuje každý, kdo se rozhodne investovat do vlastního bydlení. Přestože cenové hledisko není jediným kritériem, které by mělo rozhodovat, je bezpochyby tím nejzásadnějším pro většinu zájemců o koupi nemovitosti. Raiffeisen stavební spořitelna prověřila finanční náročnost obou variant na modelových příkladech (starý versus nový byt) a výsledky porovnala. Vyplývá z nich, že v hlavním městě je pořízení novostavby zhruba o 150 až 200 tisíc korun dražší než koupě starého bytu včetně kompletní rekonstrukce.

Rozhodování ohledně koupě bytu probíhá ve většině případů s přihlédnutím ke dvěma hlavním faktorům – umístění nemovitosti a hlavně finanční nákladnost jejího pořízení. Je tedy výhodnější si koupit starý byt a provést rekonstrukci, či zvolit nový, který je připraven k okamžitému nastěhování? Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) porovnala, zda se vyplatí koupit starý byt a komplexně ho zrekonstruovat nebo zvolit nově postavenou nemovitost.
 
Jaký byt se vyplatí
 
Předmětem srovnání byly stejně dispozičně řešené byty 1 + kk v Praze, a to jak v blízkosti centra, tak v okrajové městské části. „Právě malometrážní byty, a to ve velikostech 1 + kk, 1 + 1 a 2 + kk, jsou nejčastěji pořizovány jako tzv. startovací byty. Ty se také nejsnáze pronajímají, když se později mladé rodiny rozhodnou pořídit si byt větší,“ uvádí Ing. arch. Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR). 
 
V modelových příkladech RSTS využila kromě Cenové mapy ARK ČR i data stavebních firem zabývajících se celkovou modernizací bytů. Uvedená porovnání mohou sloužit jako výchozí vodítko při výběru vhodné nemovitosti.
 
„Pokud srovnáme cenu a chtěli bychom se rozhodovat pouze podle ní, je výhodnější koupit starý byt a komplexně ho zrekonstruovat. Novostavba by vyšla přibližně o 150 až 200 tisíc korun dráž. Důležité je však zvážit také stav samotného domu a časový faktor. Do novostavby se můžeme nastěhovat ihned, zatímco u starého bytu musíme nejdříve provést rekonstrukci. Stojí nás to nejen peníze, ale i čas,“ podotýká Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny a Ing. arch. Jan Borůvka dodává: „Připlatit si za větší komfort bydlení a zbavit se tak starosti s modernizací upřednostňuje stále více kupujících.“
 
Možností jak koupi financovat je dnes již celá řada. Například RSTS aktuálně nabízí u úvěru HYPOsplátka historicky nejvýhodnější úrokovou sazbu, a to již od 1,95 % ročně.
 
Starý versus nový byt – výhody a nevýhody
 
I když starý byt vychází po komplexní rekonstrukci cenově o něco lépe než novostavba, je potřeba zvážit i to, zda celý dům nebude vyžadovat modernizaci. Špatná střecha, nedostatečná tepelná a zvuková izolace, stará netěsnící okna, nevyhovující výtahy, staré a špinavé chodby. To jsou příklady běžných závad, se kterými se v bytových domech setkáváme, a které mohou navýšit platby do fondu oprav. 
 
V případě novostavby získáme byt, který odpovídá moderním potřebám bydlení a neměl by delší dobu vyžadovat žádné další investice. Společné prostory nepůsobí opotřebovaně a provozní náklady nového bytu jsou ve srovnání se starší nemovitostí nižší. Většina novostaveb se však nachází spíše v okrajových částech měst, a tudíž nemusí mít tak kvalitní občanskou vybavenost a dostatečně vyvinutou infrastrukturu, jakou může nabídnout stará zástavba.
 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.