« Zpět

Jak mít konečně přebytkový rodinný rozpočet? Posviťte si na trvalé platby!

| 29. srpna 2018 - 9:55 | Zprávy

Věčně bojujete s nedostatkem financí? Nakupujete v akcích, nepořizujete zbytečnosti, omezili jste kouření, nejezdíte po městě autem. Ať se ale snažíte sebevíc, stejně na konci měsíce s penězi nevycházíte. Okleštit výdaje na minimum je správné, ale někdy ani to nestačí. Posviťte si na pravidelné výdaje, které jste jednou nastavili a dále už neřešíte. Víte, jaké to jsou?

Zapsat si každou utracenou korunu je správné, díky tomu víte o tom, kolik utratíte za ranní kávu s sebou, za obědy v hladovém okně, za jízdenky na metro. Výdaje tak lze omezit. Pokud už ale tuhle etapu máte za sebou a stále neuspoříte tolik, kolik byste potřebovali, je nutné se podívat na automatizované platby, které vám odchází pravidelně z vašeho účtu.

Neusněte na vavřínech. Porovnávejte ceny energií s konkurencí

Před několika lety jste se přihlásili k dodavateli energií a jste u něj stále? Jediné co vás zajímá je každoroční vyúčtování, kde na vás vždy čeká přeplatek? Co kdyby ale ten přeplatek mohl být větší a vaše měsíční zálohy menší? O to se mnozí nezajímají.

Na bydlení a energie padne přes 20 % příjmů, proto se zamyslete nad cenou vaší elektřiny a plynu. Porovnejte si ceny s konkurencí a nebojte se přejít k levnějšímu poskytovateli. Kromě toho se samozřejmě vyplatí také:

  • mít v domácnosti úsporné spotřebiče,
  • nenechávat spotřebiče v pohotovostním režimu,
  • svítit úspornými žárovkami,
  • šetřit s vodou,
  • snížit průtok vody v kohoutcích.

Díky tomu všemu lze ušetřit tisíce korun ročně, které můžete dát na spoření, ať už do prasátka, na spořicí účet nebo na stavební spoření.

Provětrejte bankovní poplatky. Refinancováním ušetříte

Splácíte půjčku? Ani nevíte, kolik přesně každý měsíc platíte, protože vám odchází pravidelná platba už několik let. Je na čase zjistit, zda neplatíte za půjčku zbytečně moc. Porovnejte si úrok s konkurenčními nabídkami, stejně tak zaostřete na poplatky. Možná zjistíte, že jiná banka nabízí mnohem lepší podmínky, než ty, které vy akceptujete už nějaký ten pátek.

V případě refinancování sta tisícového úvěru můžete ušetřit i několik set korun měsíčně. Jakmile budete v internetovém bankovnictví zjišťovat výši splátky, podívejte se také:

  • na poplatky za vedení běžného účtu,
  • na úroky na spořicím účtu.

I tyto bankovní produkty vám mohou pomoci ušetřit desítky až stovky korun měsíčně.

Příjmy hrají stejnou hlavní roli jako výdaje

Domácí rozpočet není jen o výdajích, velkou roli v něm hrají i příjmy. Položte si proto otázku: „Co byste dělali v případě ztráty zaměstnání či dlouhodobé nemoci?“

Z posledních průzkumu vyplynulo, že 31 % respondentů by si ihned začalo hledat novou práci. Jen 12 % dotázaných odpovědělo, že by využili svou finanční rezervu, něco by prodali a ve výdajích by se omezili. Bohužel 5 % lidí by vzniklou situaci řešilo půjčkou. Zbylých 37 % není na takovou situaci připraveno, a tak nevěděli, co odpovědět.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.