« Zpět

Investiční platforma Bondster má již 16 tisíc uživatelů. Na úrocích lidé získali více než 130 milionů korun

| 16. listopadu 2022 - 10:00 | Zprávy

Český fintech Bondster Marketplace hlásí nový rekord. Počet registrovaných uživatelů online investiční platformy bondster.com vzrostl na 16 tisíc. Investoři od spuštění tohoto online tržiště získali na úrocích více než 130 milionů korun. Celkový objem proinvestovaných úvěrů již překonal částku 3,2 miliardy korun.

Meziroční inflace v Česku nyní dosahuje dvouciferných hodnot. Lidé se snaží ochránit své úspory před znehodnocením a stále častěji vyhledávají alternativní investiční příležitosti. Prostřednictvím online platformy Bondster je možné investovat do široké škály úvěrů od téměř tří desítek prověřených poskytovatelů z několika zemí světa.

„Zájem o platformu Bondster kontinuálně roste. Letos v září jsme překonali hranici 16 tisíc registrovaných uživatelů, což je oproti březnu zhruba o tisícovku více. Z našich interních statistik vyplývá, že mnohem aktivněji přistupují k investování muži. Méně než 15 procent registrací totiž připadá na ženy. Od spuštění platformy v roce 2017 překonal celkový objem proinvestovaných úvěrů částku 3,2 miliardy korun. Investoři za tuto dobu získali na úrocích více než 130 milionů korun,” uvádí Pavel Klema, CEO investiční platformy Bondster.

V posledních letech si platforma Bondster upevňuje pozici nejen v Česku, ale i v zahraničí. Řady investorů se úspěšně rozšiřují například v Německu, Španělsku, na Slovensku a v Itálii. Zahraniční investoři pochází ze 125 zemí světa a dohromady tvoří více než třetinu registrovaných uživatelů. Pavel Klema k tomu dodává: „Ve světě jsou investice do úvěrů naprosto běžné a v portfoliích investorů zaujímají přes 20 procent. Oblíbené jsou zejména pro svůj pevný výnos. Lidé také spoléhají na více investičních platforem. Podle našeho průzkumu například většina Němců využívá tři až čtyři P2P nebo P2B platformy současně. Na Bondsteru investoři oceňují především možnost diverzifikace, tedy rozložení investované částky do několika desítek úvěrů, vysoký výnos, zajištění investic a flexibilitu.“

Aktuální průměrný roční výnos investic na platformě Bondster je 13,7 procenta. Investoři mají na výběr z několika typů úvěrů. Nejžádanější jsou spotřebitelské a podnikatelské úvěry zajištěné nemovitostí, jiným movitým majetkem (např. automobilem) nebo s garancí takzvaného zpětného odkupu. Tyto úvěry tvoří přibližně 99 procent nabídky.

V případě nesplácení úvěru dlužníkem dochází k prodeji zastaveného majetku nebo aktivaci zpětného odkupu investice poskytovatelem úvěru (pozn. poskytovatel úvěru po uplynutí stanovené doby garantuje vrácení celé investované částky včetně úroku). Zástavy a garance snižují investiční riziko. 

„Postupně se nám daří získávat nové poskytovatele úvěrů a rozšiřovat portfolio dostupných investic. V září jsme do platformy Bondster zařadili jordánskou nebankovní úvěrovou společnost Lendo For Finance. Tato datově orientovaná firma úspěšně prošla našim přísným procesem ověřování bonity. V současné době si mohou investoři vybírat z nabídky investic od 31 společností,“ uzavírá Pavel Klema.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Je to uživatelsky přívětivá platforma se slušnými výnosy a podpora v cz tomu taky dost napomáhá.

Také jsme si tu s manželkou založili účet, máme tu zainvestováno v řádu několika desítek tisíc a jsme na tom, že je jim tu líp, než kdybychom s nimi lautr vůbec nic nedělali.