« Zpět

Úrokové sazby hypoték navzdory ČNB klesají. Důvodem je další plánované omezení

| 1. srpna 2018 - 8:03 | Zprávy | Hypotéky

Zájem o hypotéky před podzimním zdražováním roste. Lidé si jsou ochotni půjčit, bohužel nemají co kupovat. Úrokové sazby u hypotečních úvěrů mírně klesly, ale dostupnost nemovitostí je velmi mizivá. Realitní trh je přebraný a není tak snadné najít vhodnou nemovitost.

I přes veškeré kroky České národní banky, průměrné úrokové sazby poklesly. Důvodem je blížící se říjnové omezení, a tak si komerční banky chtějí na poslední chvíli z hypotečního trhu utrhnout největší kus. Proto nabízí časově omezené akční nabídky:

-          slevy na úrokové sazby,

-          slevy na poplatky,

-          odměny za uzavření smlouvy.

U všech bank bonusy a nižší úroky ale nečekejte. Ne všechny finanční ústavy šly stejným směrem. Některé si drží ziskovou marži ze sjednaných nových obchodů a tvrdého konkurenčního boje se neúčastní.

Zpřísnění ČNB se blíží. Platit začne od 1. října 2018

Mírný pokles je možné očekávat i v průběhu letních měsíců, kdy banky predikují nárůst uzavřených smluv. Další zpřísnění hypoték centrální bankou se rychle blíží, a tak mnozí zájemci chtějí využít ještě staré podmínky. Od 1. října 2018 vstoupí do světa hypoték dva nové pojmy, a to:

-          DSTI,

-          DTI.

DSTI vyjadřuje poměr výše splátek všech úvěrů vůči čistému příjmu, DTI je poměr výše všech úvěrů vůči ročnímu příjmu. DSTI od prvního říjnového dne nesmí přesáhnout 45 %, což znamená, že u zájemce o hypotéku bude banka zkoumat všechny stávající dluhy včetně potenciálního nového hypotečního úvěru. Pokud celková výše splátek přesáhne 45 % výdělku, bude hypotéka zamítnuta. Stejně tak hypotéku nezíská klient, jehož celková výše úvěrů přesáhne devítinásobek ročního příjmu.

Budete-li tak se sjednáním hypotéky otálet, je vhodné si před podáním žádosti ověřit, jak jste na tom se splněním podmínek. K tomu můžete využít hypoteční kalkulačku, která vám pomůže zjistit, jak dlouho budete splácet hypotéku při vámi povolené výši splátce.

Pokud na úvěr nebudete moct dosáhnout, bude nutné splatit již stávající dluhy, nebo zažádat o menší hypotéku. Řešením nyní už bohužel nebude ani úvěr ze stavebního spoření nebo spotřebitelská půjčka. Jakýkoliv další dluh vám sen o vlastním bydlení jen vzdálí. Našetřit si peníze a využít stavební spoření vám ale naopak pomůže.

A jaké letní akční nabídky lze o prázdninách využít?

Navzdory ČNB banky zlevňují. Česká spořitelna snížila úrok o 0,2 procentního bodu u hypoték s pětiletou, osmiletou a desetiletou fixací. Získat tak lez úvěr s úrokem od 2,49 %. Navíc nově nabízí hypotéky s fixací úrokové sazby od 3,49 % na dobu 20 let. Dvacetiletou fixaci lze získat i u Expobanky, ČSOB a Hypoteční banky. Hypotéku s tříletou fixační dobou nabízí ČSOB i Hypoteční banka s úrokem od 2,49 %, při pětiletém fixačním období od 2,59 %.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.