« Zpět

Spotřebitelské půjčky zdražovat nebudou. Budoucnost hypoték je zatím nejasná

| 14. srpna 2018 - 11:43 | Zprávy | Hypotéky

Česká národní banka opět zvýšila základní úrokové sazby. Komerční banky ale na její kroky nechtějí reagovat. Většina z nich spotřebitelské půjčky zdražovat nehodlá. U hypoték ale tomu může být jinak. Jejich sazby pozvolna rostou už téměř dva roky a ne jinak tomu bude i nyní.

Centrální banka už po páté zvýšila základní úrokovou sazbu, která od roku 2012 do roku 2017 činila 0,05 %. Za poslední rok sazba narostla o 1,2 procentního bodu, srpnové rozhodnutí má za následek navýšení z 1 % na 1,25 %.

Banky na kroky ČNB nereagují

Všechny banky poskytující komerční úvěry stav na úvěrovém trhu bedlivě sledují, jen málokterá se ale rozhodla jít ve šlépějích České národní banky. Například klienti MONETA Money Bank mohou mírný nárůst očekávat až ve střednědobém výhledu, a to pouze v případě hypotečních úvěrů. Úrokové sazby u spotřebitelských půjček banka navyšovat nehodlá.

Stejné kroky se rozhodla podniknout i mBank. V krátkodobém horizontu se nemusí obávat ani zájemci o hypotéky, banka neplánuje sazby navyšovat, avšak negarantuje, že v budoucnu tomu nebude jinak. Vzhledem k vývoji trhu a dalšímu plánovanému omezení hypoték se nejspíš zdražování úvěrů na bydlení ani mBank nevyhne. Na druhou stranu v současné době banka snížila úroky u spotřebitelských půjček.

Úrokové sazby nerostou u půjček a ani u vkladů

Kroky centrální banky úvěrový trh rozhodně nerozpohybují, ať už směrem nahoru či dolů. Většina bank si jede svou strategii a k žádnému velkému navyšování úroků nepřistupuje. Avšak jako sazby u úvěrů zůstávají poměrně neměnné, stejně tak se nehýbou žádným směrem ani úroky z vkladů.

Podle České spořitelny je ekonomicky zcela nesmyslné, aby v současné době byly navyšovány sazby na depozitech. Pokud by k tomuto rozhodnutí banky došly, bylo by nutné zdražit i spotřebitelské úvěry. Ty ale nyní postupně ve většině bankovních domů zlevňují.

Ne všechny banky nabízí stejné podmínky

Banky půjčky nebudou zdražovat, a tak není nutné se ukvapovat a sjednávat úvěry jen proto, že ČNB přistoupila k dalšímu navýšení základních sazeb. Obdobně jako mBank, Česká spořitelna a MONETA Money Bank stejný postoj zaujímá také Raiffeisenbank.

Současný stav na finančním trhu půjčkám přeje, na druhou stranu není nakloněn zmiňovanému střádání peněz na spořicích účtech, termínovaných vkladech a jiných konzervativních spořicích produktech. Ty stále prohrávají svůj boj proti inflaci. Přesto ale výjimka potvrzuje pravidlo a Banka Creditas vychází svým klientům vstříc. V srpnu navýšila úrokové sazby na termínovaných vkladech v průměru o půl procentního bodu.

I přestože většina bank nechce vybočovat z řady a nabízí obdobné podmínky jako konkurence, stále se najdou takové bankovní domy, které se snaží na svou stranu přetáhnout nové klienty, a tak lákají na nejednu atraktivní nabídku. Ať už si tak plánujete půjčit, nebo začít spořit, vždy porovnejte všechny dostupné nabídky na trhu a vyberte tu pro vás nejvýhodnější.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.