« Zpět

S jarem přichází i sezóna hypoték a půjček na bydlení

| 26. března 2014 - 13:43 | Zprávy | Hypotéky

Největší zájem o hypotéky a půjčky na bydlení registruje ČSOB v jarních měsících a letos by tomu nemělo být jinak. I tržní situace nahrává zájmu o nové bydlení či o rekonstrukci. ČSOB u hypoték na jaře nabízí slevu na sazbě až 0,7 % p.a.. Od dubna se zároveň očekává až o 50 % vyšší poptávka po ČSOB Půjčce na lepší bydlení. Lidé chtějí využít hezkého počasí zejména k rekonstrukci rodinných domů, chat a chalup. Průměrná výše této půjčky činí 200 tisíc Kč.

„Letos se trh hypotečních úvěrů rozjížděl velice pomalu. Na začátku roku bývá tradičně zájem nižší, k tomu se však přidal i nový občanský zákoník, a klienti vyčkávali, jaký vliv budou mít ohlašované změny na pořízení bydlení i hypotéky,“ říká Ivana Bohatcová, výkonná manažerka útvaru Úvěrové produkty a hypotéky ČSOB.

V současné době banka klientům při sjednání hypotéky nabízí slevu na úrokové sazbě až 0,7 % p.a.. Jedná se o akční nabídku tzv. úrokových schodů pro fixace na 3, 5 a 7 let, které umožňují získání slevy až 0,5 %. V únoru byla tato nabídka podpořena slevou za inkaso z účtu v ČSOB ve výši 0,1 % a následně v březnu neúčtováním poplatku za zpracování hypotečních úvěrů do 70 % LTV*. Standardně pak platí sleva 0,1 % za sjednání 2 ze 3 pojištění u ČSOB Pojišťovny.

Loňský rok patřil z pohledu hypotečních úvěrů k nejúspěšnějším. Důvodem byla cena nemovitostí, velice nízké úrokové sazby a také vysoký podíl refinancování. Průměrný věk žadatelů o hypotéku v loňském roce byl 36 let a průměrná částka, kterou si klienti půjčovali, činila 1,7 mil. Kč. Mezi žadateli převažují muži nad ženami v poměru 7:3 a přes 50 % z nich má středoškolské vzdělání. Celkem Skupina ČSOB v loňském roce poskytla přes 24 000 hypoték v objemu necelých 42 miliard Kč. Největší zájem mají klienti o hypotéky do 85 % LTV a preferují 3 a 5 leté fixace.

ČSOB nabízí také půjčku do 600 tisíc Kč, kterou lze využít na rekonstrukci fasád, střechy, opravy oken nebo podlah a další venkovní i vnitřní úpravy. ČSOB Půjčka na lepší bydlení je vhodná také pro financování koupě stavební parcely, domu, bytu nebo chaty. Nově mohou klienti s její pomocí upravit také zahradu.

* LTV = „loan to value“ poměr úvěru k ceně nemovitosti

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.