« Zpět

Podle HB Indexu ceny rezidenčních nemovitostí dále mírně rostou

| 19. listopadu 2014 - 12:46 | Zprávy | Hypotéky

Také ve třetím čtvrtletí letošního roku se potvrdil letošní trend v podobě mírného růstu cen rezidenčních nemovitostí. Nejmenší vzrůst zaznamenaly opět ceny pozemků, a to o 1,6 %, následované byty s přírůstkem 1,8 %. Nejvýraznější posun byl už v druhém čtvrtletí v řadě zaznamenán v případě rodinných domů, a to o celé 2,5 %.

Byty již třetí čtvrtletí v řadě vykazují mírný růst cen, což potvrzuje obrat dřívějšího trendu. Navíc se tento růst dokonce pozvolna zrychluje, meziročně se jedná již o nárůst ve výši 2,8 %. „Motorem zvyšování cen je hlavně vývoj v Praze a středních Čechách, přičemž mírný růst cen byl zaznamenán i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Ostatní kraje vykazovaly stagnaci,“ říká Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky. 
 
Také vývoj cen rodinných domů ve 3. čtvrtletí dokládá mírný růst cen v letošním roce. Na trhu pokračuje zájem o rodinné domy v okolí měst – demograficky je tento trend nejsilnější v Praze a středních Čechách. V okrajových částech Prahy a okolí navíc v uplynulém čtvrtletí přibyly nové nabídky developerských projektů (Černý Most, Letňany, Dolní Měcholupy). „Staví se převážně nízkoenergetické domy s energetickým štítkem „B“, s užitnou plochou do 150 m2 a bez vestavěné garáže. Na trhu také roste počet rodinných domů s úspornými způsoby vytápění – tepelnými čerpadly, střešními panely apod. Tento trend podpoří i připravovaná novelizace zákona, která uvolní pravidla pro připojení jednotlivých rodinných domů do rozvodných sítí,“ dodal Petr Němeček.
 
Výjimkou nebyl ani vývoj cen pozemků, který kopíroval změnu cen rodinných domů. Meziročně došlo k mírnému cenovému růstu pozemků o 2,8 %, což potvrzuje trend stabilního, dlouhodobého a velmi mírného růstu. „Pozemky trvale představují nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Největší zájem je o lokality v okolí velkých ale i menších měst. Naopak malý zájem se projevuje v oblastech se špatnou dopravní dostupností. Na trhu je také patrný mírný růst výměr prodávaných pozemků způsobený regulacemi zmenšování pozemků ze strany obcí,“ uvedl k vývoji cen pozemků Petr Němeček.
 
Graf: Vývoj cen nemovitostí v České republice v jednotlivých kategoriích
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.