« Zpět

Koupě bydlení a emoce. Na jaké pocity si dát pozor?

| 26. března 2019 - 12:10 | Zprávy | Hypotéky

Emoce jsou základní hybatelé našich životů. Ovlivňují, koho si vezmeme, jakou budeme dělat práci a také, kde budeme bydlet. Zejména pokud si člověk pořizuje bydlení financované hypotékou, měl by si vlastních pocitů všímat a přitom nezapomínat na rozum. Impulsivní rozhodnutí mohou vést k pozdějšímu rozčarování či nemalým finančním ztrátám.

„Koupě nemovitosti a vyřizování hypotéky bývají psychicky velmi náročné a člověk snadno propadne skepsi. Důležité je ale nezapomínat, že nyní investované úsilí se v budoucnu výrazně zúročí. Pokaždé, když je kupujícím z celého procesu úzko, měli by si vybavit, co se jim na vybraném bydlení líbí, jak si ho plánují upravit a jak se jim v něm bude spokojeně žít. Zpravidla jim to zvedne náladu a dá sílu vytrvat,“ říká Jiří Augustin, hypoteční analytik finančně-poradenské společnosti Broker Trust.

S jakými emocemi se zájemci o koupi nemovitosti mohou setkat a na co by si u nich měli dát pozor?

Nejistota. Jak drahý byt či dům si můžu dovolit? Kolik mi banka půjčí a kolik za hypotéku zaplatím? Takové otázky napadají každého, kdo si chce koupit nemovitost a využít hypotéku. Prvním krokem by tak mělo být realistické zhodnocení možností, které kupující má. Znamená to získat přehled o současné a budoucí finanční situaci a ověřit u bank výši úvěru, který poskytnou, a podmínky jeho splácení. Odbouráním nejistoty získá zájemce o vlastní bydlení jasné mantinely a nebude tápat.

Zklamání. Na prodej je mnoho nemovitostí. Jen pár z nich bude pravděpodobně splňovat konkrétní představy o ideálním bydlení a zároveň bude finančně dostupných. Důležité je nepodlehnout zklamání a neuchylovat se ke zbytečným kompromisům. 

Znechucení. V rámci prohlídek nemovitostí mohou být zájemci znechuceni například jejich aktuálním vzhledem. Důležitější je, zda nemá nemovitost závažné nedostatky a bude jim vyhovovat dispozicí, lokalitou a přijatelnou cenou.

„Než se nechat odradit prvotními kosmetickými vadami, je lepší si představit, jak by bylo možné nevzhledné bydlení přizpůsobit k obrazu svému. Přirozeně to platí i naopak, na první pohled krásná nemovitost, může ukrývat skryté závažné vady,“ říká Jiří Augustin.

Strach. Jakmile se zájemci vyjádří, že se jim nemovitost líbí, prodávající či realitní makléř jim zřejmě sdělí, že o nemovitost mají vážný zájem další lidé. Ze strachu, že přijdou o byt, který po několika měsících hledání vypadá jako ten pravý, mohou zájemci učinit rychlé rozhodnutí, aniž by si vše promysleli. Až po složení rezervační zálohy zjistí, že koupě není výhodná nebo jim na ni banka tolik peněz nepůjčí.

„Na prohlídku nemovitosti by měli jít zájemci s již s ověřenou představou, kolik si mohou dovolit maximálně zaplatit. Před podpisem rezervační smlouvy by měli vždy trvat na předložení všech důležitých dokumentů, jako jsou například list vlastnictví, energetický průkaz nebo vyúčtování provozních nákladů. Rezervační smlouvu by měli podepisovat ideálně za účasti vlastníka nemovitosti,“ dodává Jiří Augustin.

Důvěra. Při takto významném a nákladném rozhodnutí se chce každý setkat se slušným a férovým jednáním, proto se často spoléhá na osobní známosti. I když je třeba realitní makléř dlouholetý kamarád, měl by si kupující ujasnit, nakolik je ochotný známému důvěřovat.

„Základní pravidla koupě nemovitosti jsou připravenost, informovanost a opatrnost. Znamená to, že vím, co chci a co si mohu dovolit. Než něco podepíši a zaplatím, zjistím si maximum potřebných informací. A zbytečně nepodstupuji rizika, která nemusím, jen proto, že to je pro někoho jiného pohodlnější a výhodnější,“ říká Jiří Augustin.

Spolupráce se zkušeným a prověřeným finančním poradcem může nechtěné emoce odbourat. Pomůže nejen s analýzou finančních možností, výběrem optimální hypotéky, ale také poradí, na co si dávat pozor, aby kupující nepodlehli emocím svým nebo druhých. Jak se takový poradce pozná?

„Kvalitní poradce nepředloží klientům konkrétní nabídku financování hned na prvním sezení, ale nejprve s nimi důkladně probere jejich představy o bydlení a finanční zázemí. Je důležité, aby poradce spolupracoval s co nejvíce bankami a mohl pro klienty vybírat skutečně tu nejvýhodnější hypotéku,“ dodává Jiří Augustin ze společnosti Broker Trust.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.