« Zpět

ČNB dostala prozatím stopku. Omezovat dostupnost hypoték letos určitě nebude

| 22. září 2017 - 7:44 | Zprávy | Hypotéky

Potencionálním žadatelům o hypotéku spadl kámen ze srdce. Česká národní banka (ČNB) prozatím nedostane pravomoc k tomu, aby mohla zavést nové pravidlo omezující výši úvěru ve vztahu k příjmu, což by prakticky znemožnilo získat finance na pořízení vysněného bytu či domu lidem s nízkým a průměrným platem. To, že novela zákona neprošla sněmovnou nyní, ovšem neznamená, že pro její zavedení poslanci nebudou hlasovat v příštím volebním období. Co si o tom myslí odborníci? A na co se mají spotřebitelé připravit?

Už delší dobu se ČNB snaží docílit omezení dostupnosti hypoték a to hlavně z toho důvodu, že jich banky v posledních letech poskytli rekordní množství a žadatelů stále přibývá. Češi dluží už něco přes bilion korun. Pokud by měl tento trend půjčování i nadále vzestupnou tendenci, mohlo by to mít neblahý vliv na vývoj ekonomiky v ČR. Dlužníci se totiž velmi lehce mohou dostat do vážných problémů se splácením svých závazků a spadnout to dluhového kolotoče, z kterého není snadné cesty zpět.  

Co by se stalo, kdyby novela zákona o ČNB prošla?

Lidé by si od banky mohli půjčit pouze tak vysokou částku, aby jejich měsíční splátka byla rovna nebo nižší 40 % z jejich čistého měsíčního příjmu. Ukážeme si to na příkladu. Nyní, pokud je vám něco kolem 30 let a máte čistý příjem řekněme 25 000 Kč a zároveň nemáte žádné další finanční závazky, dosáhnete na úvěr kolem 4 000 000 Kč. Přesnější čísla včetně výše měsíční splátky vám spočítá online kalkulačka hypotéky.

Samozřejmě je třeba, abyste v případě zájmu o úvěr disponovali vlastními zdroji, nebo zastavili nemovitost, pokud již nějakou vlastníte, ale pořád je aktuálně možné jej celkem snadno získat. Pokud by však novela o ČNB prošla a začalo by platit výše zmíněné pravidlo omezující výši úvěru ve vztahu k příjmu, banka by vám půjčila pouze 2 500 000 Kč. To už je při dnešní ceně nemovitostí znatelný rozdíl.  

Přemýšlíte o vlastním bydlení? Není důvod čekat

Pokud toužíte po svém vlastním bytu či domu, čekání by se vám mohlo značně nevyplatit. Ačkoliv totiž hypoteční úvěry zásadně nepodražují. Ceny nemovitostí se stále ženou vzhůru. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vyletěly téměř o 13 procent. To je nejvíc ze všech zemí Evropské unie.  

ČNB navíc dává jasně najevo, že od svého záměru omezování dostupnosti hypoték neustoupí. „O prosazení novely budeme samozřejmě usilovat i v dalším volebním období, “ prozdradila Hospodářským novinám mluvčí ČNB Fišerová.

 

Už hypotéku máte? Zlevněte si jí, dokud tu taková možnost je  

Ti, kteří už jsou ve fázi splácení svých dluhů, a nevyhovuje jim výše splátek, případně se jim zdá, že platí příliš velké úroky nebo poplatky, mohou svou nevýhodnou hypotéku refinancovat. Převést ji do jiné banky, zlevnit si ji a získat i lepší podmínky. Ideálně co nejdříve, aby co nejvíce ušetřili.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.