« Zpět

Češi chtějí investovat do nemovitostí, nejvýhodnější jsou pozemky

| 5. srpna 2014 - 10:04 | Zprávy | Hypotéky

Když se řekne investice, mnoho lidí si představí zlaté cihly nebo proměnlivé grafy z akciových trhů. Češi by ale své volné finanční prostředky rádi investovali i jinak, jak ukázal červencový průzkum Hypoteční banky. Až tři ze čtyř lidí by si za své peníze pořídili nemovitost. Vedou byty na pronájem, jako nejvýhodnější se ale dlouhodobě ukazují pozemky. Za poslední roky totiž zvyšují svou hodnotu v průměru až o necelé čtyři procenta ročně.

Tři čtvrtiny dospělých Čechů (75,6 %) vnímají bydlení jako vhodnou investici do budoucna, která jim zajistí dostatečné zhodnocení jejich peněz. To je zdaleka nejvíc ze všech investičních možností. Jen necelá polovina by investovala do finančních nástrojů, jako jsou dluhopisy nebo akcie (45,5 %) a jen čtvrtina Čechů do komodit (24,5 %). A i když se často chlubíme zlatými českými ručičkami, jen 15 procent z nás by zvažovalo investici do založení vlastní firmy.
 
„Vlastní bydlení je u nás dlouhodobě vnímáno jako jedna z nezákladnějších potřeb. Proto nás nepřekvapuje, že Češi nejraději investují právě do nemovitostí. Věří, že jim udrží hodnotu peněz, které do jejich pořízení vložili a zajistí jim do budoucna dodatečný vedlejší příjem. Takto podle výsledků průzkumu přemýšlí až 70 procent Čechů,“ poukazuje Jan Sadil, předseda představenstva Hypoteční banky.
 
A do čeho by Češi v nemovitostech investovali? Vede právě pořízení bytu na pronájem (64 %). Na druhém místě jsou pak pozemky, do kterých by své peníze vložila téměř polovina z dotázaných (45, 5%). Následují rodinné domy k pronájmu (29,9 %) a rekreační objekty (22,5 %). Toto pořadí ale vůbec není překvapivé, neboť až sedm z deseti z Čechů čeká od investice do nemovitosti příjmy z pronájmu. A pozemky zas dlouhodobě nejvíce rostou na ceně.
 
„Ceny nemovitostí sledujeme již několik let pomocí HB Indexu. Ten jednoznačně ukazuje na pozemky jako na segment, který stabilně zvyšuje svou cenu. Konkrétně za posledního čtyři a půl roku, od kdy ceny prostřednictvím HB Indexu sledujeme, vzrostla hodnota pozemků v průměru o necelá čtyři procenta každý rok. Navíc jsou pro investici ideálním nástrojem s nízkým rizikem a malými udržovacími náklady,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.
 
A jak vybrat ten správný pozemek? Cenu kromě lokality a rozlohy ovlivňuje také např. dostupnost do nejbližšího města (samozřejmě čím větší, tím lepší), dopravní dostupnost nebo napojení na inženýrské sítě, zejména plyn. Roli také samozřejmě hraje i kraj, ve kterém se pozemek nachází. Vysoké ceny jsou v Praze a Středních Čechách, levnější pak na východě republiky. Na ceně pozemků se pak negativně odráží především míra nezaměstnanosti v lokalitě.
 
Výhodnost investice do pozemků si uvědomují i klienti Hypoteční banky. V průměru si na něj půjčí 1,3 milionu korun a svůj úvěr si proti ostatním klientům fixují na tři roky. Výrazně více si také pozemky pořizují vysokoškolsky vzdělaní klienti.
 
Vývoj cen pozemků podle ukazatele HB Index
Zdroj: HB Index, Hypoteční banka
 
Pozn.: Průzkum pro Hypoteční banku realizovala agentura Ipsos v červenci 2014 na vzorku 525 lidí dospělé populace.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.