« Zpět

FinTech poprvé ve Zlaté koruně! 16. ročník soutěže finančních produktů přinesl hned několik novinek

| 31. května 2018 - 20:06 | Zprávy

Největší a nejznámější soutěž finančních produktů v České republice se letos rozrostla o novou kategorii. Kromě tradičních finančních produktů tak byly vůbec poprvé hodnoceny české fintech projekty. Digitalizace a inovací se však nebojí ani zavedené finanční společnosti. Projevilo se to na výsledcích hned v několika kategoriích. Záštitu nad celým projektem převzalo již tradičně ministerstvo financí pod vedením ministryně v demisi Aleny Schillerové a guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Soutěž se v roce 2018 rozrostla nejen co do počtu kategorií, ale také co do počtu zúčastněných produktů a společností. V 19 produktových kategoriích to bylo celkem 212 produktů od 81 finančních společností.  O umístění rozhodovala Finanční akademie Zlaté koruny se svými více než 370 členy, které předsedá prof. Michal Mejstřík.

Z výsledků měli zřejmě největší radost v Equa bank, která dominovala kategoriím Účty a Úvěry. „Equa bank si letos odnáší celkem sedm ocenění, a stala se tak nejúspěšnější bankou v soutěži Zlatá koruna 2018. Z každého z těchto ocenění máme velkou radost a je pro nás potvrzením, že svoji práci děláme dobře a nabízíme produkty a služby, které oceňují nejen naši klienti, ale také odborná veřejnost. Equa bank se od počátku vstupu na trh profiluje jako banka nabízející nejvýhodnější běžný účet na trhu, rychlé a výhodné půjčky bez zbytečných poplatků a moderní digitální bankovnictví. Osobně mě těší rovněž ocenění našich produktů pro podnikatele a firmy. I v tomto segmentu trhu jsme úspěšní s pevným místem na trhu. Úspěch nejen v letošním ročníku soutěže Zlatá koruna vnímáme zejména jako velký závazek do budoucna,“ uvedl Petr Řehák, generální ředitel a předseda představenstva Equa bank.

Ale ani další banky však nemusí být zklamány. Výrazný úspěch zaznamenala po delší době také největší banka v České republice (podle počtu klientů), Česká spořitelna. Ta dosáhla prvenství v produktových kategoriích Hypotéky a Platební karty. Fio bance se dařilo zejména v podnikatelských „disciplínách“ (Podnikatelské účty, Podnikatelské úvěry) a mBank ovládla veřejné ankety Cenu veřejnosti a Cenu podnikatelů.

"Zvítězit v obou hlavních kategoriích největší klientské ankety, která hodnotí několik stovek finančních produktů, je úžasný a zavazující výsledek. Poděkování patří především našim klientům, pro které chceme být bankou s praktickými online řešeními. Součástí účtu mKonto a mKonto Business je skvělá mobilní aplikace, díky které klienti mohou většinu běžných bankovních operací provést během minuty od vyndání telefonu z kapsy," řekl k výsledkům Paweł Kucharski, generální ředitel mBank.

Pojišťovací kategorie ovládla Kooperativa s celkovým ziskem 6 ocenění včetně Zlaté koruny za Novinku roku. Zajímavostí je, že Novince roku již druhý rok dominují právě pojistné produkty. Kooperativa tak se svým Majetkovým pojištěním s pojištěním kybernetických rizik nepřímo navázala na loňský úspěch Allianz pojišťovny, která letos získala hned 3 ocenění včetně prvního místa za Životní pojištění. Opakovaný úspěch pojišťoven v Novince roku je jasným důkazem, že i tato zdánlivě konzervativní oblast prožívá období výrazných inovací a digitalizace služeb.

S inovací přichází i samotná soutěž Zlatá koruna. Letos se rozrostla o novou kategorii FinTech, která má za cíl sledovat aktuální trendy na poli digitalizace a inovace finančních služeb. Přihlásilo se do ní 9 projektů nejrůznějšího zaměření, které následně hodnotila specializovaná odborná porota, FinTech akademie Zlaté koruny. Finále této kategorie se uskutečnilo přímo na galavečeru. Finálovou porotu nejvíce zaujala P2P platforma Zonky.

„FinTech je souhrnným pojmem pro všechny technologicky inovativní projekty, které naplňují charakter a podstatu finanční služby a jsou určené pro koncového uživatele – spotřebitele. Možná vás to překvapí, ale v České republice jich působí již několik desítek a vznikají další. Do prvního ročníku kategorie FinTech se přihlásilo hned 9 předních českých fintech projektů. Aby mohly být přihlášené projekty ohodnoceny nezávisle, ustanovila Zlatá koruna specializovanou odbornou porotu, FinTech akademii Zlaté koruny. Ta má v prvním roce svého fungování 66 členů z řad odborníků na IT, akademiků, ekonomů, finančních expertů a investorů,“ komentoval vznik nové kategorie Dr. Pavel Doležal, zakladatel a ředitel Zlaté koruny.

FinTech kategorie však není jedinou letošní novinkou. Výrazné inovace se dostalo také Ceně za společenskou odpovědnost, kterou Zlatá koruna udělila již počtvrté. Nehodnotí se již oceněná společnost jako celek, ale konkrétní CSR projekt přihlášený do soutěže. Prvním takto oceněným projektem se stala Finanční gramotnost od České spořitelny.

„Je vidět, že česká společnost dovede ocenit dlouhodobé úsilí České spořitelny o realizaci CSR projektů, které napomáhají zvyšovat finanční gramotnost. Produktů i služeb přibývá a ne vždy je jednoduché se v nich správně orientovat. A nic není lepšího než začít už v mladém věku, proto ze 28 CSR projektů  finančních institucí vybrala populace právě projekt ČS o finanční gramotnosti jako nejpřínosnější pro celou českou společnost,“ sdělil k výsledkům Tomáš Macků, ředitel komunikace výzkumné agentury Ipsos, která jako dlouhodobý partner Zlaté koruny hodnocení cen CSR formou průzkumu veřejného mínění zajišťovala.

Kategorie pro spotřebitele

Účty

1.

Běžný účet Equa bank

Equa bank

2.

Fio osobní účet

Fio banka

3.

Běžný účet Air Bank 

Air Bank

Stavební spoření

1.

On-line stavební spoření 

Stavební spořitelna České spořitelny

2.

WÜSTENROT Kamarád+ 

Wüstenrot - stavební spořitelna

3.

Úvěr od Buřinky

Stavební spořitelna České spořitelny

Hypotéky

1.

Hypotéka České spořitelny

Česká spořitelna

2.

Hypoteční zóna

Hypoteční banka

3.

Flexibilní hypotéka 

Komerční banka

Úvěry

1.

Minutová půjčka 

Equa bank

2.

Půjčka na cokoliv 

Československá obchodní banka

3.

Konsolidace a refinancování

Raiffeisenbank

Platební karty

1.

VISA INFINITE k Účtu Premier 

Česká spořitelna

2.

DE LUXE karta

Raiffeisenbank

3.

Premium Karta 

Československá obchodní banka

Životní pojištění

1.

Allianz ŽIVOT

Allianz pojišťovna

2.

FLEXI životní pojištění

Pojišťovna České spořitelny

3.

Životní pojištění NA PŘÁNÍ

Kooperativa pojišťovna

Neživotní pojištění

1.

Autopojištění NAMÍRU

Kooperativa pojišťovna

2.

Allianz DOMOV

Allianz pojišťovna

3.

Allianz AUTO

Allianz pojišťovna

Podílové fondy

1.

Top Stocks

Erste Asset Management

2.

Active Invest 

Conseq Investment Management

3.

Horizont Invest

Conseq Investment Management

Penzijní spoření

1.

Conseq globální akciový účastnický fond

Conseq penzijní společnost

2.

Allianz PENZE

Allianz penzijní společnost

3.

ZENIT

Conseq penzijní společnost

Obchodování s cennými papíry

1.

Fio e-Broker

Fio banka

2.

Obchodník s cennými papíry

Patria Finance

3.

Stock screener

Saxo Bank

On-line aplikace

1.

Aplikace Smart Banka

MONETA Money Bank

2.

Mobilní aplikace mBank 3.0

mBank

3.

Mobilní bankovnictví Equa bank

Equa bank

Kategorie pro podnikatele

Podnikatelské účty

1.

Fio podnikatelský účet

Fio banka

2.

Podnikatelský běžný účet Equa bank

Equa bank

3.

Business konto ACTIVE

UniCredit Bank

Leasing pro podnikatele

1.

AUTOPŮJČKA

ČSOB Leasing

2.

FINANCOVÁNÍ VOZŮ ON-LINE

Raiffeisen - Leasing

3.

UCL FinAuto 

UniCredit Leasing CZ

Pojištění pro podnikatele

1.

TREND

Kooperativa pojišťovna

2.

Pojištění podnikatelů a průmyslu

Česká podnikatelská pojišťovna

3.

Komplexní pojištění flotil

Kooperativa pojišťovna

Podnikatelské úvěry

1.

Fio podnikatelský úvěr

Fio banka

2.

Nová krev

Česká spořitelna

3.

Malý podnikatelský úvěr

Equa bank

Hlavní kategorie

Novinka roku

1.

Majetkové pojištění s pojištěním kybernetických rizik

Kooperativa pojišťovna

2.

Mobilní aplikace mBank 3.0

mBank

3.

Auto GO s mobilní aplikací AXA DRIVE

AXA pojišťovna

Cena veřejnosti

1.

mKonto

mBank

2.

Běžný účet Equa bank

Equa bank

3.

Aplikace Smart Banka

MONETA Money Bank

Cena podnikatelů

1.

mKonto Business

mBank

2.

eMAX BUSINESS

mBank

3.

Podnikatelský běžný účet Equa bank

Equa bank

Cena za společenskou odpovědnost

1.

Finanční gramotnost

Česká spořitelna

2.

Hledáme rodiče

Nadace J&T

3.

Česká rodina žije

Kooperativa pojišťovna

FinTech

1.

Zonky

2.

Twisto

3.

Spendee

 

O soutěži Zlatá koruna

Od roku 2003 probíhá pod záštitou ministrů financí ČR a guvernéra ČNB soutěž Zlatá koruna, která každoročně oceňuje nejlepší finanční produkty na českém trhu. Letos se koná již její 16. ročník.

Letošní rok se soutěže zúčastnilo celkem 212 produktů od 81 finančních společností. Soutěž Zlatá koruna si získala vysoké renomé zejména tím, že produkty hodnotí Finanční akademie složená z víc než 370 finančních odborníků. Ta také rozhoduje o Novince roku. Zlatá koruna také uděluje ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS Cenu za společenskou odpovědnost.

Významnou součástí soutěže je hlasování o Cenu veřejnosti, kdy nejoblíbenější finanční produkty volí veřejnost prostřednictvím webových stránek Zlaté koruny. Od roku 2008 je hlasování rozšířeno o Cenu podnikatelů, kde soutěží nejoblíbenější finanční produkty pro malé a střední podnikatele. Každoročně je v hlasování veřejnosti odevzdáno až 100.000 hlasů.

Výsledky hodnocení v soutěži Zlatá koruna pomáhají veřejnosti snadněji se orientovat v nabídce finančních produktů, motivují klienty k tomu, aby se více zajímali o vlastnosti jednotlivých produktů a lépe porozuměli nabídkám finančních společností. Další informace o soutěži Zlatá koruna najdete na www.zlatakoruna.info.

 

Partneři soutěže Zlatá koruna 2018

Generální partner a organizátor: pdMEDIA s.r.o.

Partneři: Česká mincovna, IPSOS, TOP HOTELS GROUP, Imper, JK Jitka Kudláčková, Adams Barbershop, vinařství Dobrá nálada, Centrum individuální péče při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Galard, Pražská energetika, Car4Way, Attendu

Hlavní mediální partner: Mediální skupina Vltava Labe Media, Deník a denik.cz

Mediální partneři: Česká televize, ifleet.cz, peníze.cz, Finmag, epravo.cz, Czech & Slovak Leaders Magazine

Odborní partneři: Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR, Evropská asociace finančního plánování ČR, Unie společností finančního zprostředkování a poradenství, Asociace penzijních společností ČR, Asociace hypotečních makléřů, Asociace pro kapitálový trh ČR, Asociace českých pojišťovacích makléřů, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Navigátor bezpečného úvěru, Hospodářská komora ČR, Business & Professional Women ČR, Česká fintech asociace

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.