« Zpět

Financování nákupu vozidla

| 2. března 2018 - 15:37 | Zprávy

Na tuzemském trhu existují tři základní způsoby financování vozidel. Zákazníci mohou volit mezi úvěrem, operativním leasingem a finančním leasingem.

Spotřebitelský úvěr je nejčastěji využívaný soukromou klientelou. Zákazník se stává majitelem vozidla a může s ním volně disponovat, ovšem pouze tehdy, pokud auto není použito jako záruka úvěru. Je třeba počítat s tím, že schvalovací postupy jsou přísnější než u ostatních produktů. Úvěrem se řeší pouze financování, ostatní provozní aspekty (servis, pneumatiky, pojištění aj.) si zákazník řeší sám.

V posledních letech dynamicky roste podíl i objem operativního leasingu. Na rozdíl od úvěru je u operativního leasingu majitelem vozidla leasingová společnost a nejedná se o půjčku, ale o pronájem. Zákazník nehradí celou hodnotu vozidla, pouze rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou. Na trhu existuje mnoho variant tohoto produktu: se službami, bez služeb, uzavřená nebo otevřená varianta, s odkupem nebo bez odkupu atd. Vždy platí, že smlouva o nájmu se uzavírá na konkrétní dobu a na konkrétní kilometrový nájezd. Po ukončení smlouvy se auto vrací leasingové společnosti. Operativní leasing je dominantní u firemních klientů, nejčastěji ve formě tzv. full-service leasingu s uzavřenou kalkulací, kde leasingová společnost zajišťuje komplexní služby spojené s provozem vozidla a klient hradí předem nastavenou fixní měsíční splátku. V posledních letech roste objem operativního leasingu i v segmentu soukromých osob, oblíbené jsou zejména značkové produkty dostupné v dealerské síti.

Posledním co do významu i objemu je finanční leasing. Zde je vlastníkem vozu také leasingová společnost, vozidlo má obvykle nulovou nebo symbolickou zůstatkovou hodnotu a jedná se tak vlastně o jinou formu úvěru. Součástí splátky je obvykle i pojištění. Na konci leasingu si klient auto odkupuje a stává se jeho vlastníkem.

Na retailovém trhu se budou častěji objevovat i nové produkty tzv. balónového financování, kdy klient v rámci splátky hradí především úroky a jen menší část jistiny a poslední splátka je nastavena jako „balónová“. Tato splátka je vyšší a zákazník se může obvykle rozhodnout, jestli ji uhradí a auto si ponechá nebo jestli ji použije na pořízení dalšího auta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.