« Zpět

Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny

| 17. září 2010 - 8:12 | Zprávy | E-bankovnictví

Nejlevnějším účtem pro klienty, kteří všechny transakce uskuteční přes internetové bankovnictví, zůstává mKonto od mBank. Zjistil to průzkum sazebníků bank, který provedly servery Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com. Poštovní spořitelna je ke svým klientům tajuplná. Její nejlepší běžný účet pro klienty, kteří rádi konto obsluhují pouze přes internet, na webových stránkách banky zájemci najdou jen sotva. V sazebníku se tísní až vzadu, kde by ho těžko někdo hledal.


Přesto získal v letošním průzkumu serverů Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com, který hledal nejlevnější běžné účty pro klienty používající výhradně elektronické bankovnictví, titul skokan roku. S cenou 42 korun za měsíc se Osobní účet zdarma vyšvihl na dělené druhé místo. Náklady loňského nejvýhodnějšího účtu Poštovní spořitelny, Program Klasik, srazil l o nevídaných 46 korun.
Už potřetí zvítězil v průzkumu účet mKonto od mBank, za který průměrný klient nezaplatí ani korunu. Jenže na rozdíl od loňska musí letos splnit několik podmínek. Například v obchodech zaplatit kartou dohromady za měsíc více než čtyři tisíce korun. Pak má výběry z bankomatů zdarma.
Druhé místo uhájil Běžný účet od Fio banky , který by průměrného internetového klienta stál 42 korun. To je mimochodem stejná cena jako v roce 2009 a 2008. Jak již ale bylo uvedeno, o druhou příčku se dělí s Osobním účtem zdarma Poštovní spořitelny.
Profil průměrného klienta byl sestaven na základě údajů bank o nejpoužívanějších službách, aby vůbec bylo možné nabídky jednotlivých bank porovnat a následně je každý rok srovnat. Přičemž do výzkumu byly zahrnuty jen ty transakce, které lze provádět přes elektronické bankovnictví . Běžný klient má jeden běžný účet, platební kartu, internetové bankovnictví , chodí mu na účet čtyři příchozí platby, má sedm odchozích plateb z elektronických trvalých a jednorázových příkazů, zadává a mění trvalé příkazy pouze elektronicky a má zřízeno SIPO . Z bankomatu vybírá dvakrát u své a jednou u cizí banky.
Vzhledem k tomu, že čím dál víc bank podmiňuje slevy z ceny účtů splněním různých kritérií, jako třeba z objemu příchozích peněz na účet či výší zůstatku na účtu, letos profil průměrného klienta doplnily nové parametry. Každý měsíc mu na účet přijde 25 tisíc korun. To je v průměru částka, kterou jako součet příchozích plateb letos uvedlo více než jedenáct tisíc uživatelů kalkulátoru nákladů na běžný účet na serveru bankovnipoplatky.com. V průměru má klient na účtu zůstatek dvacet tisíc korun, což vyplynulo z minulých průzkumů, provedených specializovanými agenturami (např. Scott and Rose).
Splnění těchto podmínek zvýhodnilo eKonto od Raiffeisenbank a Osobní účet od České spořitelny . Naopak bez zvýhodnění byly ponechány účty od GE Money Bank a Citibank . V GE Money Bank má klient vedení účtu Genius Active zdarma, pokud má v bance uloženo více než 250 tisíc korun. U Citibank dosáhne na vedení účtu Citikonto zdarma klient, který bance svěří minimálně půl milionu korun.
Pod sto korun za měsíc by se průměrný internetový klient dostal ještě ve třech bankách . Nejvíce zdražilo ve srovnání s loňskem eKonto od Raiffeisenbank. Ve zvýhodněné variantě Prémium (Extra) letos vyjde průměrného klienta na 50 korun. Loni to bylo o 16 korun méně.
Celkové průměrné náklady všech zkoumaných účtů se pro běžného klienta oproti loňsku téměř nezměnily. Zatímco loni průměrné náklady dosáhly 115,30 koruny, letos je to jen o 40 haléřů více.
Nejlevnější běžné účty při výhradním používání internetového bankovnictví
2010 2009 2008 Banka Název účtu Cena v korunách Poznámka
1 1 1 mBank mKonto 0
2 2 2 Fio banka Běžný účet 42
2 5 3 Poštovní spořitelna Osobní účet zadarmo 42
4 10 11 Raiffeisenbank eKonto - Prémium 50 Při splnění kreditního obratu minimálně 25 tisíc korun
5 4 6 LBBW Bank CZ IQ konto zdarma 73
6 7 5 UniCredit Bank Konto Praktik 95
7 6 4 ČSOB ČSOB konto 114
8 3 7 Volksbank Fit konto + Tarif Medium 128
9 8 9 Komerční banka Perfekt konto 148
10 11 10 Česká spořitelna Osobní účet - Standard II 149
11 9 8 GE Money Bank Genius Active 157 Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 250 tisíc je vedení účtu (119,-) zdarma
12 12 12 Citibank Citi konto 383 Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 500 tisíc je vedení účtu (299,-) zdarma
Zdroj: výpočty Peníze.cz a Bankovnipoplatky.com

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.