« Zpět

Na síti najdete stále více služeb

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | E-bankovnictví

On-line koupíte pojistku i jízdenku na vlak, letenku i vstupenku na koncert. Lidé si to přáli a stále více Čechů vlastní internet. Tak se dají shrnout argumenty dopravních, pojišťovacích či kulturních institucí k zavedení internetových obchodů.

On-line KOUPÍTE POJISTKU I JÍZDENKU na vlak, letenku i vstupenku na koncert

Lidé si to přáli a stále více Čechů vlastní internet. Tak se dají shrnout argumenty dopravních, pojišťovacích či kulturních institucí k zavedení internetových obchodů.

Například České dráhy spustily internetový prodej jízdenek už v prosinci 2005, kdy na tratě vyjely rychlovlaky Pendolino. Reagovaly tím na marketingové průzkumy. „Ty potvrdily, že pro zákazníka je důležité mít možnost koupit si jízdenku předem a v klidu. Jízdenku mu pošleme e-mailem a on si ji sám vytiskne. Ve vlaku průvodčí pomocí přenosného počítače zkontroluje čárový kód,“ vysvětluje, jak to funguje, mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.
Prostřednictví webového obchodu prodávají dráhy jeden až dva tisíce jízdenek denně. „Tento počet se neustále zvyšuje -na počátku prodeje přes internet se podobný počet prodával za období delší než měsíc,“ říká Ondrůj.
Letenky už pouze elektronicky Prodej jízdenek, letenek i svých dalších služeb má na webu i Student Agency. „Internet je kouzelný ve své komplexnosti. Funguje jako informační, komunikační, prodejní, distribuční i platební kanál a od doby, kdy na webu objevíte skvělou cenu letenky, do doby, než je vám elektronicky doručena, může uběhnout jen pár minut,“ uvádí marketingová ředitelka společnosti Iva Svobodová. Tržby Student Agency z internetových služeb činí ročně přes miliardu korun.
Navíc, jak připomíná Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, od 1. června tohoto roku už neexistují ve vyspělých zemích papírové letenky. I taková, kterou zakoupíte v kamenném obchodě, je vydána elektronicky.
To samozřejmě podporuje nákup letenek přes internet. Vyberete on-line, zaplatíte kreditní kartou nebo převodem z účtu, letenka vám přijde e-mailem. I když si ji zapomenete vytisknout, zůstanete v databázi a u odbavení na letišti vám stačí jen pas (či občanský průkaz - podle cílové destinace).
Elektronická letenka navíc umožňuje snadnější odbavení cestujícího přes internet, v případě některých leteckých společností už čtyřiadvacet hodin před odletem. Nabízí jej například Asiana. Její portály letuska.cz a superletuska se podílejí na celkovém počtu letenek, které Asiana prodala v loňském roce, více než jednou třetinou. „Loni v říjnu a listopadu mířilo nejvíce cestujících do Bruselu a Moskvy,“ uvádí obchodní ředitel Asiany Josef Trejbal.

Prodej přes internet stoupá o stovky procent

Dobrou zkušenost s prodejem přes internet má i Česká pojišťovna. Prodej jejích produktů přes internet a telefon se v loňském roce meziročně zvýšil o tři sta padesát procent. „I to je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli spustit tři nová pojištění on-line, a to pojištění domácnosti, pojištění staveb a pojištění rekreačních objektů,“ upřesnil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.
Pojištění on-line dnes mají v podstatě všechny pojišťovny. Některé, jako třeba Allianz, nabízejí jiné produkty na internetu a jiné v pobočkách. „Produkty, které lze sjednat na webových stránkách Allianz Direct, byly upraveny speciálně pro přímý prodej a nejsou určeny pro prodej v kamenných pobočkách,“ říká Jitka Basová, jednatelka Allianz Direct. Na trhu je však i jiná pojišťovna se jménem pouze Direct, která své služby nabízí výhradně na webu.
Pomocí počítače můžete koupit, či alespoň zarezervovat i vstupenky do pražských multikin, většiny divadel a na koncerty. Obvykle stačí jednoduše napsat e-mail nebo vyplnit rezervační formulář na e-stránkách. V takovém případě si můžete dokonce vybrat místo, kde chcete sedět.

Web bývá zvýhodněn

Služby na webu bývají v mnoha případech atraktivnější než nabídka kamenných poboček. Například pojišťovny obvykle nabízejí své produkty na internetu o deset procent levněji.
Jízdenky zakoupené v e-shopu Českých drah bývají levnější než ty v klasických pokladnách. „Strategií Českých drah je zvýhodňovat cenově nákup jízdenek přes internet,“ vysvětluje Ondrůj.
Výhradně přes internet či telefon nabízejí České dráhy některé druhy jízdenek do zahraničí za zvýhodněné ceny. „Od letošního prosince chystáme další formy zvýhodnění internetových nákupů jízdenek a jejich provázání s naším věrnostním programem,“ dodává Ondrůj.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.