« Zpět

Jak platit v e-shopech

| 14. dubna 2010 - 10:32 | Zprávy | E-bankovnictví

Abyste mohli poukázat peníze, musíte nejprve znát číslo účtu obchodníka, kód banky a variabilní symbol vašeho nákupu (často to bývá číslo objednávky). Všechny tyto informace naleznete na webu obchodníka. Za zboží platíte předem, ale u solidních e-shopů nemusíte mít žádné obavy. Příjemné na tomto způsobu platby je zejména jeho pohodlí - vše zařídíte ze svého obýváku. Variantou této platby je GSM banking, kdy svůj účet ovládáte pomocí mobilního telefonu.

Nabídka z Pardubického kraje Internetové nákupy
Zboží z internetových obchodů můžete platit několika způsoby. Nejrozšířenější jsou následující čtyři varianty.
1. Platba
při osobním odběru Pokud mají internetové obchody své kamenné prodejny, můžete zaplatit osobně. Zboží si objednáte a obchodník vás vyrozumí, kdy si je můžete vyzvednout. V prodejně nebo ve skladě si zboží přeberete a zaplatíte hotově nebo kartou.

2. Dobírka
České pošty či jiného přepravce Zboží si objednáte, zásilka vám přijde poštou nebo vám ji doručí spediční společnost. Tato varianta bývá dražší, ale je komfortnější. Za mírný příplatek si můžete určit čas a místo převzetí zboží. I tady platí, že své peníze dáte z ruky až při převzetí zásilky. V případě, že je něco na první pohled v nepořádku, můžete zásilku odmítnout převzít.

3. Bankovní převod na účet prodejce

4. Platba kartou přes internet
I v tomto případě platíte předem, tentokrát pomocí své karty. U nás vydávané karty tuto službu obvykle nemívají. Na požádání vám však banku službu aktivuje nebo vám vydá kartu, která je určena přímo pro transakce na internetu. Na západ od českých hranic je to nejběžnější způsob platby. Mnoho e-shopů používá takzvané 3D-Secure řešení. Jde o bezpečný způsob, protože při platbě komunikujete přímo s vaší bankou, které sdělíte číslo karty, dobu platnosti a trojčíslí, jež na své kartě naleznete u políčka pro podpis. Banka zajistí zašifrovaný přenos dat a obchodníkovi sdělí jen výsledek autorizace. Ten je zároveň pokynem k vyřízení objednávky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.