« Zpět

Internetovou platbu zavádí i KB

| 11. listopadu 2008 - 12:26 | Zprávy | E-bankovnictví

Letos nastává rozmach on-line platebních systémů. Po PaySecu od ČSOB a mPeněz od mBank se rozhodla své „platební tlačítko“ u internetových obchodníků zavést i Komerční banka. Internetovému obchodování vládne stále obyčejná dobírka, pomocí které platí a nechává si zaslat zboží sedmdesát až osmdesát procent zákazníků.

Letos nastává rozmach on-line platebních systémů. Po PaySecu od ČSOB a mPeněz od mBank se rozhodla své „platební tlačítko“ u internetových obchodníků zavést i Komerční banka.

Internetovému obchodování vládne stále obyčejná dobírka, pomocí které platí a nechává si zaslat zboží sedmdesát až osmdesát procent zákazníků. Banky se to snaží změnit a zavádějí nové platební metody, díky kterým je možné platit zboží okamžitě on-line.

Mezi banky, které nabízejí platbu zboží či služeb v internetových obchodech pomocí on-line převodu z účtu, se zařazuje i Komerční banka. Ta spouští svou službu „Mojeplatba“, se kterou bude možné v nejbližší době zaplatit u osmi partnerských společností.
„Zaměřujeme se především na firmy poskytující služby, jako jsou letenky, zájezdy a podobně, které se fyzicky nedoručují,“ řekl vedoucí přímého bankovnictví KB Mojmír Prokop. Pomocí této služby bude možné zaplatit například zájezdy u cestovních kanceláří Exim Tours či Fischer nebo platit za vstupenky služby Sazka Ticket. „Postupně chceme umožnit platby i za služby už poskytnuté, což se týká především energií. Prvním partnerem bude v tomto případě Pražská energetika,“ vysvětil Prokop.
„Platební tlačítko“ funguje tak, že automaticky vygeneruje předvyplněný příkaz k úhradě. Zákazníkovi internetového obchodu jej stačí už jen potvrdit a odeslat.
V srpnu s podobnou službou, zvanou mPeníze, přišla ve spolupráci s portálem Seznam.cz banka mBank. Placení pomocí mPeněz představila s internetovým obchodem Kasa.cz. „Do konce roku plánujeme nasazení systému v dalších šedesáti obchodech,“ informoval specialista na online bankovnictví David Matyáš. „Očekávali jsme nicméně rychlejší náběh u obchodníků,“ dodal Matyáš.
Obchodníkům banky nabízejí v případě svých vlastních systémů -jako je právě Mojeplatba, mPeníze či ePlatby od Raiffeisen Bank (dřívější eBanky) - lepší podmínky než při placení kartou. Zatímco za tyto systémy zaplatí obchodník mezi půl až jedním procentem z převáděné částky, za platbu kartou mezi dvěma až třemi procenty. Banky navíc nabízejí další slevy těm obchodníkům, kteří u nich mají například úvěr.
Jiný koncept nabízí systém PaySec, který letos na jaře spustila ČSOB. Ten je především „elektronickou peněženkou“ určenou pro platby menších částek, například za jízdenky či vstupenky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.