« Zpět

Elektronická peněženka

| 13. července 2009 - 11:35 | Zprávy | E-bankovnictví

Systém elektronické peněženky umožňuje vlastníkovi bezhoTovosTNí plaTby za odebrané služby nebo zboží. Je to podobný princip jako u platební karty, akorát s tím rozdílem, že není možné jít do minusu, tedy mít kontokorent. Pro upřesnění: elektronickými peněženkami jsou například i takzvané In-karty Českých drah.

Systém elektronické peněženky umožňuje vlastníkovi bezhoTovosTNí plaTby za odebrané služby nebo zboží.

Je to podobný princip jako u platební karty, akorát s tím rozdílem, že není možné jít do minusu, tedy mít kontokorent. Pro upřesnění: elektronickými peněženkami jsou například i takzvané In-karty Českých drah. To jsou vlastně magnetické karty - průkazky, které klientům umožňují nákup levnějších vlakových jízdenek. V případě, kdy se tyto karty nabijí určitou finanční částkou, stávají se identifikační kartou a je možné jimi i přímo platit za mezinárodní či vnitrostátní jízdenky nebo za rezervaci míst ve vlacích. Tento systém je hodně využívaný též ve firemních jídelnách, ve kterých pracovníci platí útratu magnetickou identifikační kartou nabitou penězi.

Elektronickou peněženkou může být také mobilní telefon, kterým se po zaslání sms zaplatí třeba jízdenka za městskou dopravu nebo parkovací lístek na parkovištích. Karta, na kterou si nahrajete peníze Placení identifikační kartou vypadá tak, že obchodník ji přiloží ke čtecímu zařízení, to zjistí kolik je v systému peněz a automaticky si odebere požadovanou částku. Výhodou tedy rovněž je, že prodejce se při placení elektronickou peněženkou nedostane k platební kartě, a tak je téměř vyloučeno její zneužití.

Mezi nejrozšířenější systém elektronických peněženek patří v České republice Pay Pay. Ten umožňuje okamžité a bezplatné platby v celém světě, a to mezi Pay Pay účty vzájemně, na e-mail, sms nebo na Pay Pay kód. Klient však může své peníze posílat či přijímat i pomocí platební karty.
Pokud dojdou majiteli elektronické peněženky peníze, může si doplnit v bance nebo v některém jiném terminálu, který má spojení s provozovatelem peněženky. Například dobití elektronické peněženky na In-kartě, kterou vlastní České dráhy je možné ve všech stanicích s pokladnou umožňující také elektronický výdej jízdenek se čtečkou. Majitel Inkartové peněženky si také může vybrat, jestli do ní vloží hotové peníze přes terminál nebo je převede ze své platební karty.

V České republice však v současné době nejsou platby pomocí elektronické peněženky příliš rozšířené. Jedná se řádově o procenta lidí, kteří ji používají. To je velký rozdíl oproti západní Evropě, kde se jedná o nejrozšířenější platební systém.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.