« Zpět

Češi mají rádi internetové finanční produkty

| 25. června 2009 - 11:26 | Zprávy | E-bankovnictví

Banky a pojišťovny se budou muset více zaměřit na produkty, které umí flexibilně reagovat na potřeby klientů a umožňují obsluhu přes internet. Takový vzkaz jim poslala odborná porota i veřejnost při hlasování o nejlepší finanční produkty Zlatá koruna.

Flexibilní a internetové produkty se začínají prodírat na první místa i v žebříčcích oceňovaných finančních produktů. V sedmém ročníku soutěže Zlatá koruna se takto orientované produkty umístily nejlépe. V tomto duchu navíc hlasovali jak odborníci, tak i široká laická veřejnost. V hlavní kategorii Novinka roku s převahou letos zvítězilo životní pojištění Flexi Pojišťovny České spořitelny , které umožňuje pružně reagovat na změnu životních potřeb i situace klienta. Na druhém místě mezi novinkami se umístil platební nástroj PaySec od Poštovní spořitelny, díky němuž klienti mohou platit na internetu bez ohrožení jejich peněz na bězném účtu v bance. Třetí příčku získala Hypoteční banka se svou Hypotékou po webu , u níž si může klient sám nastavit parametry úvěru podle vlastních potřeb a do banky zajde pak hypotéku už jen podepsat. O novince roku rozhodovaly téměř tři stovky odborníků Finanční akademie Zlaté koruny.

Veřejnost nejvíce ocenila elektronické bankovnictví GE Money Bank s názvem Internet Banka. Druhým nejlepším finančním produktem je podle hlasování neodborníků osobní účet mKonto od mBank , který si za rok a půl své existence na českém trhu získal už několik set tisíc uživatelů. Bronzovou Zlatou korunu v kategorii Cena veřejnosti získal produkt Nízká hyposplátka od Raiffeisen stavební spořitelny .

Stabilní pozici mezi osobními účty si i u odborné veřejnosti již druhý rok drží mKonto ( mBank ) (Zlatá koruna) a spořící účet ING konto od ING Bank (Stříbrná koruna). Nově se mezi nejlepšími produkty v této kategorii na třetí příčce umístila LBBW Bank s LBBW Spořícím účtem. Mnohonásobně opakovaným vítězem kategorie elektronického bankovnictví je Raiffeisenbank s eKontem, které na trh původně vstoupilo pod hlavičkou eBanky. Dalším nejlépe hodnoceným internetbankingem je aplikace mBank a České spořitelny (Servis 24). Stavebnímu spoření v letošní soutěži kraluje Atraktiv úvěr 3,7 % od Lišky (Českomoravská stavební spořitelna), hypotečním úvěrům pak Účelová Variabilní hypotéka od Raiffeisenbank . Vítězem kategorie půjček je Úvěr na vzdělání od Poštovní spořitelny , stříbrné místo získal i podobně orientovaný Gaudeamus Komerční banky .

Mezi produkty pro podnikatele zvítězily především komplexní pojistné programy. Zlatou korunu má letos v této kategorii Česká pojišťovna s komplexním pojistným programem pro dopravce. Stříbrný post obsadilo Komplexní pojištění podnikatelů Noe Plus od Allianz pojišťovny a třetí příčku má Trend od Kooperativy . Vítězem sekce podílových fondů jsou ČSOB Zajištěné fondy , na druhém místě ČS fondy životního cyklu od Investiční společnosti České spořitelny a třetí je Atlantik Flexibilní dluhopisový fond. Z leasingových společností má Zlatou korunu rovněž společnost z finanční skupiny ČSOB (ČSOB Leasing). Nejlepšími podnikatelskými účty sedmého ročníku soutěže je Podnikatelské eKonto od Raiffeisenbank a druhé mBusiness Konto od mBank . V úvěrech pro podnikatele se na prvním místě umístila GE Money Bank s produktem Eco-Energy

Nejvíce ocenění v oblasti pojistných produktů ovšem letos získala pojišťovna Kooperativa. Zlatou korunu v sedmém ročníku soutěže má za inovované povinné ručení s živelným pojištěním a pojistkou pobytu v nemocnici zdarma, stříbrnou za komplexní pojištění vozidel Global (obojí v kategorii neživotního pojištění) a za životní pojistku Perspektiva 6 BN. Bronzové ocenění získala za již zmiňované pojištění pro podnikatele TREND. V kategorii Penzijního připojištění zvítězil Penzijní fond České spořitelny , u životního pojištění pak znovu Flexi pojištění od Pojišťovny České spořitelny , které má letošní prvenství i v již zmiňované kategorii Novinka roku. V pojistkách pro podnikatele se za Kooperativou umístila pojišťovna právní ochrany D.A.S. se speciálním pojištěním právní ochrany pro soukromé lékaře, lékařskou praxi, lékárníka a veterináře. Bronzovou příčku v pojistkách pro podnikatele má letos TopGen od Generali .

Jedním z hlavních důvodů pro pořádání každoročního hlasování o nejlepší finanční produkty je podle zástupce pořadatelů Dušana Doležala zvýšení finanční gramotnosti široké veřejnosti. „V Česku existují dvě generace lidí, kteří přišli o přirozenou finanční gramotnost, která se jinak v rodině dědí z rodičů a prarodičů na děti. Proto jsme se rozhodli pořádat nejen soutěž o Zlatou korunu, ale i další mezinárodní finanční a ekonomická fóra s významnými hosty jako je Jan Švejnar, exministr financí Miroslav Kalousek či profesor Milan Zelený,“ popisuje Doležal. S nutností posilovat finanční gramotnost české společnosti souhlasí i Dušan Hradil z ministerstva financí, které Zlatou korunu zaštiťuje. „Nejlepším cílem je dosažení stavu, kdy všichni spotřebitelé se budou chovat zodpovědně. K tomu je ale potřeba dostatek informací a finanční gramotnosti,“ říká Hradil. Podle něj si z podobných soutěží lze odnést nejen povědomí o vítězných produktech,ale také si lze jednotlivé produkty lépe porovnat a uvědomit si, na kolik jsou transparentní a srozumitelné.

Navzdory nedostatečné finanční gramotnosti i ekonomické recesi ale Češi stále svým bankám důvěřují a část lidí si chce letos pořídit i zcela nový finanční produkt. Vyplývá to alespoň z nejnovějšího reprezentativního průzkumu, který agentura Ipsos Tambor uspořádala pro Zlatou korunu. Stále více lidí podle tohoto průzkumu věří, že klienti tuzemských bank negativní dopad krize nepocítí. Zatímco loni v listopadu o tom bylo přesvědčeno 41 procent lidí, nyní je to 48 procent respondentů. Čtvrtina lidí pak považuje tuzemské banky za zcela stabilní a kvůli recesi plánuje změnit banku jen čtyři procenta z pěti set oslovených respondentů ve věku 18 až 70 let.

Nový finanční produkt plánuje využít letos 15 procent populace. Z toho nejvíce lidí je rozhodnuto zkusit hypotéku nebo stavební spoření. Stavební spoření plánují spíše ženy (17 %) než muži (5%), úvěr naopak chtějí čerpat častěji muži (11 %) než ženy (5%).

Sedmého ročníku Zlaté koruny se zúčastnilo 213 finančních produktů od 67 poskytovatelů, v roce 2008 soutěžilo 182 produktů. Z celkového počtu 126 030 hlasů bylo v Ceně veřejnosti odevzdáno 112 879 hlasů a v Ceně podnikatelů 13 151 hlasů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.