« Zpět

Banky v roce 2009 posílí služby přes internet

| 31. prosince 2008 - 12:31 | Zprávy | E-bankovnictví

Téměř všechny finanční ústavy chtějí vyjít zákazníkům vstříc rozšířením sítě poboček. Jako přes kopírák vypadají přiznávané plány českých finančních ústavů, které se mají uskutečnit v novém roce. Mnohé banky inovují internetové služby a odmění věrné klienty...

* Téměř všechny finanční ústavy chtějí vyjít zákazníkům vstříc rozšířením sítě poboček * Mnohé banky inovují internetové služby a odmění věrné klienty

Jako přes kopírák vypadají přiznávané plány českých finančních ústavů, které se mají uskutečnit v novém roce. V podstatě všechny banky v reakci na otázku HN co chystají v první řadě, zmínily budování nových poboček a posílení internetových služeb. Dávají tak najevo, že boj o zákazníka na českém trhu nekončí. Spíše naopak.

Internetový boom

Téměř všechny oslovené banky a pojišťovny, které HN zaslaly přehled novinek pro rok 2009, chtějí posílit služby poskytované prostřednictvím internetu a mobilních telefonů.
Například Uniqua umožní uzavírat úrazové pojištění přes internet a cestovní pojištění přes SMS. Dohání tak konkurenci, která tyto služby už nabízí. Úrazové pojištění přes internet si mohou běžně smluvit třeba klienti ČSOB Pojišťovny a České pojišťovny. Cestovní pojištění přes SMS je pak možné třeba u Generali a České podnikatelské pojišťovny.
Inovaci elektronického bankovnictví chystá i záložna Fio, detaily zatím tají. Pro podnikatele má připravený nový zjednodušený systém internetového bankovnictví UniCredit. Přes internet bude fungovat i připravovaný Supermarket investičních fondů mBank, která ale s jeho spuštěním čeká na uklidnění finančních trhů.

Skromné novinky

Kvůli obavám z konkurence se většina oslovených bankovních domů držela při popisu chystaných nových produktů a služeb zkrátka.
Nejotevřenější byla mBank, která si brousí zuby na páté místo mezi bankami podle počtu klientů. Mladá banka, jež v Česku působí prostřednictvím zahraniční bankovní licence, se připravuje na uvedení vlastní kreditní karty a zahájení nabídky úvěrů pro podnikatele. Nově chce mBank v roce 2009 nabízet také zahraniční platby nebo nový typ spořicího účtu. Detaily si ale zatím nechává pro sebe. Spíše pro podnikatele bude zajímavá nabídka záložny Fio, která chce po zavedení Eura na Slovensku i nadále nabízet běžné platby do slovenských bank zdarma.
Snižování cen chystá také Raiffeisenbank, která ruší poplatek za změnu trvalého příkazu prostřednictvím internetového bankovnictví. "Rajfka" také přijde s věrnostním programem pro uživatele kreditních karet. Klienti za utracené peníze dostanou body, které bude možné vyměnit za dárky.
Stálé zákazníky chce lépe odměňovat například i pojišťovna Uniqua. Nové výhody se mají týkat zejména prevence pojistných škod způsobených živly. Svůj věrnostní program chce rozšířit také Česká spořitelna, která navíc chystá nový vkladový produkt.

Blíž k zákazníkovi

S rozšiřováním poboček to myslí vážně menší banky, které chtějí oslovit klienty v regionech, v nichž ještě nemají zastoupení. Pozadu nezůstávají ale ani velké finanční ústavy – Česká spořitelna chce rozšířit i svou síť bankomatů a počet míst, kde je dostupná služba CashBack pro výběr hotovosti při placení nákupu.
Expandovat bude i další banka s velkým počtem poboček, Poštovní spořitelna. Chce otevřít osm finančních center hned počátkem roku. Celkem tak bude provozovat 50 finančních center po celé republice. Banka chce kromě služeb dostupných na poštách zpřístupnit zřízení hypotečních úvěrů a poradenství, které je na pobočkách pošt obtížnější poskytovat.

Úspory a design

Rozšíření počtu poboček a zároveň změnu designu těch stávajících chystá Raiffeisenbank. Banka se při zakládání nových poboček soustředí na velká města nad 50 tisíc obyvatel. "Nový vzhled poboček se týká celé skupiny Raiffeisenbank International a Česká republika bude první zemí, kde se nová grafická tvář banky ukáže," říká tiskový mluvčí Raffeisenbank Tomáš Kofroň.
Banky sice plánují otevírání nových finančních center, na druhou stranu ale přiznávají nutnost utáhnout si opasky. V ČSOB i přes původní optimismus dojde k propouštění, které se má dotknout několika procent zaměstnanců.
Úsporné kroky plánuje i Raiffeisenbank, která přesune část zaměstnanců z pozic ohrožených krizí na jiné úkoly. Výsledkem má být posílení služeb pro klienty přímo na pobočkách.

***
CO SE CHYSTÁ
* Díky rozšíření sítě poboček budou banky dostupnější
* Přes internet či mobil půjde zařídit více věcí než letos
* Ruší se některé poplatky
* Věrní klienti se dočkají výhod

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.