« Zpět

Dolar poráží euro, trhy jsou v klidu

| 28. května 2015 - 11:01 | Zprávy

Jak ukazují závěrečné tabulky, hlavním hybatelem událostí minulého týdne byl americký dolar. Ten posílil vůči společné evropské měně o necelá čtyři procenta a vůči české koruně téměř o čtyři a půl procenta.

Důvodů k tomuto posílení USD bylo hned několik. Evropští centrální bankéři oznámili svůj úmysl urychlit v letních měsících tempo kvantitativního uvolňování. Objem výkupu dluhopisů ze strany ECB tak v příštím měsíci zákonitě vzroste nad šedesát miliard EUR. Promluvili také centrální bankéři ze Spojených států. Ti odhalili zápis ze svého posledního jednání, v němž se shodli v tom, že zvyšování úrokových sazeb na nejbližším červnovém zasedání je prakticky vyloučené. Podporu tento krok nalézá pouze u malého počtu členů výboru. Nicméně později v roce 2015 je zvyšování úrokových sazeb ze strany FEDu pravděpodobné. Dosavadní slabší makroekonomická data, která byla hlavním argumentem pro odložení normalizace měnové politiky a tím pádem také pokles hodnoty dolaru, považují centrální bankéři prozatím za dočasný faktor. V neposlední řadě pomohlo dolaru vůči euru nahoru Řecko. Jeden z tamních ministrů utrousil, že jeho země nesplatí Mezinárodnímu měnovému fondu červnovou splátku, protože na ní jednoduše nemá peníze.
 
Akciové trhy však nechávají všechny tyto události v poklidu. Svědčí o tom sada dat spojená s indexem VIX. VIX je index, jehož hodnota roste s nárůstem obav a nejistoty na straně burzovních obchodníků.
 
Tydenní komentar 21 2015 obr 1
 
Obrázek zřetelně ukazuje, že hodnoty ukazatelů spojených s tímto indexem se nacházejí poblíže svých dlouhodobých minim a mají tendenci klesat. Strach tedy není na pořadu dne. Obchodníci svoje pozice za pomoci opcí nijak mimořádně nezajišťují.
 
US akciový trh je tedy v tradičním poklidu a opět mírně vylepšil svá historická maxima. Přesto přetrvává pocit z minulého týdne, že není vše tak, jak by mělo být.
 
Tydenní komentar 21 2015 obr 2
 
Ne všechny US indexy se nacházejí na nových maximech. Dow Jones Transportation index, považovaný za barometr zdraví ekonomiky nadále klesá a prolomil dokonce důležitou hranici podpory. Nižší high vidíme také na indexu zahrnujícím i akcie malých a středních firem.
 
Tydenní komentar 21 2015 obr 3
 
Pohled do světa ukazuje také nesoulad. USA a Čína vytrvale rostou, Evropa prozatím přešlapuje na místě a na nová high se jí příliš nechce. Další dva týdny budou tradičně spojeny s velkým množství důležitých makroekonomických dat z celého světa a je tedy možné, že se dočkáme a na trhy se dostaví kolísavost. Přesto nečekáme, že by se mělo jednat o konec dlouhodobého trendu, jak se nás snaží mnozí katastrofisté již několik let přesvědčovat.  Akcie nadále nabízejí vyšší zhodnocení než dluhopisy, jak jsme ukázali zde. Odhadovaná odměna, kterou akcioví investoři přijímají za svoji rizikověji orientovanou investici, se však od roku 2011 pravidelně snižuje.
 
Tydenní komentar 21 2015 obr 4
 
S poklesem cen dluhopisů (tudíž jejich vyššími výnosy) se pak bez zvyšování ziskovosti firem může vytratit úplně. Ten čas ale prozatím nenastal. A už vůbec ne tady v Evropě, kde jsou výnosy státních dluhopisů stále velice nízké a riziková prémie, neboli očekávaný „nadvýnos“, se pohybuje stále nad pěti procenty.
 
Tydenní komentar 21 2015 tab 1
Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.
 
Tydenní komentar 21 2015 tab 2
 
Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Tydenní komentar 21 2015 tab 3
 
Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.