« Zpět

ČSOB podpořila projekty v programu Bezpečnost v online prostředí

| 28. září 2016 - 16:00 | Zprávy

Celkem devět projektů, které se zabývají bezpečností v online prostředí, podpoří ČSOB prostřednictvím svého Nadačního programu vzdělání 2016. Neziskové organizace si rozdělí více než milion korun. Maximální přidělovanou částku, tedy 200 tisících korun, získaly Fórum pro prožitkové vzdělávání, které se zabývá prevencí kyberšikany na základních školách, a Občanské sdružení EMPIDUM s projektem Online uživatelé kyberprostoru.

ČSOB podporuje vzdělávání a zvyšování finanční gramotnosti u české veřejnosti dlouhodobě. V Nadačním programu vzdělání druhým rokem podpořila také filantropické projekty zaměřené na bezpečnost v online prostředí.

„Obě nejúspěšnější organizace přistupují k tématu prevence kyberšikany interaktivně s cílem zapojit žáky, studenty a vyučující aktivně do ‚hry‘. Nechtějí je nechat v klidu naslouchat přednášce, ale vtahují je do prostředí kyberprostoru, kde mohou zničehonic začít platit úplně jiná pravidla. To považujeme za cenný přístup, díky kterému se publikum naučí předcházet nežádoucím situacím a zapamatovat si pravidla bezpečného chování v online prostředí," vysvětluje Alena Králíková, manažerka firemní kultury a společenské odpovědnosti ČSOB.

Kromě Fóra pro prožitkové vzdělávání a sdružení EMPIDUM získaly podporu od ČSOB také organizace Centrum inkluze na projekt Žij online, bezpečně, Liga vozíčkářů, která zaujala programem Na internetu mě nedoběhnou, Spolek přátel SVČ Mozaika s projektem Bezpečně na síti, Nadace rozvoje občanské společnosti s projektem Surfujeme bezpečně celá rodina, Diakonie ČCE s Online Manem, organizace Biblio Karlovy Vary, která připravila projekt Bezpečně v online prostředí; se svým projektem uspěla i organizace IQ Roma servis.

Příliš bezpečně se nechovají ani dospělí
ČSOB se bezpečnosti v online prostředí věnuje dlouhodobě. Letos například zveřejnila průzkum, podle něhož nejsou v prostředí internetu a bezhotovostních plateb příliš opatrní ani dospělí. Podle výsledků nedávného průzkumu ČSOB si například heslo do internetového bankovnictví aktivně mění jen 16 % lidí, 44 % procent si je nemění nikdy. Stejné heslo jako do internetového bankovnictví používá i pro přístup do jiných aplikací 15,5 % lidí. A problémy máme i s bezpečností platebních karet. Jen čtvrtina dotázaných například ví, co je skimming. Třetina lidí také přiznala, že půjčuje svou kartu dětem nebo známým.

„I z tohoto průzkumu vyplynulo, že je potřeba děti a mladé lidi učit nejen finanční gramotnosti, ale i zásadám bezpečí na internetu. Právě proto jsme v rámci Nadačního programu vzdělání 2016 vyhlásili už podruhé grantovou výzvu Bezpečnost v online prostředí. Věříme, že úspěšné projekty v tomto našem záměru skutečně pomohou," věří Alena Králíková z ČSOB.

Bezpečnosti v online prostředí se ČSOB věnuje i v rámci svých produktů. ČSOB Pojišťovna v lednu uvedla na trh jako první v České republice pojištění internetových rizik. Klienty chrání při nákupu zboží online, pomáhá při zneužití platební karty či identity a řeší také poškození pověsti na internetu. V loňském roce banka spustila službu Smart klíč, která je alternativou k dosavadním SMS kódům potvrzujícím platby zadané v internetovém bankovnictví.
Letos na jaře pak ČSOB spustila mobilní aplikaci „NaAndroid“, která kontroluje zabezpečení chytrého mobilního telefonu, především funkce jako PIN, zámek displeje, instalaci z neznámých zdrojů či rooting. Aplikace zároveň pomůže do daného telefonu nainstalovat vhodné základní bezpečnostní prvky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.