« Zpět

ČNB pokračuje ve výměně výročních dvacetikorun a stokoruny s přítiskem

| 5. února 2019 - 7:41 | Zprávy

Česká národní banka ve středu 30. 1. 2019, zahájila výměnu trojice oběžných dvacetikorun vydaných u příležitosti 100. výročí vzniku československé měny.

Na všech svých sedmi územních pracovištích ČNB zaznamenala vysoký zájem a pozitivní ohlas veřejnosti. Ta může vedle dvacetikorun s portréty Aloise Rašína, Karla Engliše a Viléma Pospíšila získat také oběžnou stokorunu, která je ozvláštněna výročním logem ČNB.

ČNB nasadila na výměnu maximální možné kapacity pokladen. Fronty se sice tvořily, ale postupně se zkracovaly tak, že zájemci byli obslouženi do cca 14.15 hod.

Po prvním dnu výměny zbývá mezi veřejnost distribuovat ještě o něco více než tři čtvrtiny těchto příležitostných platidel. Výměna mincí a bankovek bude pokračovat až do vyčerpání zásob v pokladních hodinách všech sedmi územních zastoupení ČNB. O průběhu výměny bude ČNB veřejnost informovat.

Emise byla stanovena v množství 200 000 kusů od každého vzoru dvacetikorun, tedy celkem 600 tisíc kusů těchto mincí, a 200 000 bankovek s přítiskem. Na pracovištích ČNB si zájemci mohou vyměnit najednou tři kusy od každého vzoru za hotovost ve stejné hodnotě, tedy až devět dvacetikorun a tři stokoruny s přítiskem. 

ČNB také upozorňuje, že tyto mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, které budou obsahovat i dvacetikoruny s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a E. Beneše vydané v říjnu 2018. Kolem poloviny letošního roku budou tyto sady k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 ve špičkové kvalitě (proof). Sady mincí ve špičkové kvalitě bude prodávat jejich výrobce Česká mincovna, sady mincí v běžné kvalitě budou distribuovány prostřednictvím smluvních partnerů ČNB pro prodej sběratelského materiálu.

Historicky první pamětní bankovka s Aloisem Rašínem, jejíž datum emise připadá na dnešní den, je numismatickým počinem, a proto se podobně jako všechny pamětní mince bude distribuovat nikoli přes zastoupení ČNB, ale prostřednictvím jejích smluvních partnerů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.