« Zpět

Česká spořitelna je nejekologičtější bankou roku 2016

| 19. prosince 2016 - 16:52 | Zprávy

GEEN Zelenou bankou za rok 2016 se stala Česká spořitelna, která obhájila své první místo z historicky prvního ročníku tohoto hodnocení. Druhou v pořadí se stala Sberbank a třetí místo získala Raiffeisenbank. Poprvé byla letos hodnocena i uhlíková stopa činnosti bank ze strany generálního partnera projektu společnosti GEEN.

Česká spořitelna má nejširší rozsah ekologických aktivit

Česká spořitelna vyhrála díky širokému rozsahu ekologických aktivit. V kritériu uhlíkové stopy pak skončila na druhém místě. Celkově však České spořitelně stačilo k vítězství hodnocení 20 bodů. Platí, že čím nižší bodové hodnocení ekologického zatížení banka získá, tím lepší pozici v hodnocení obsadí.

Na druhém místě se umístila Sberbank, která obdržela 20,60 bodů. Třetí místo pak obsadila Raiffesenbank, která získala hodnocení 27,20 bodu.  Dále následuje na čtvrtém místě Moneta Money Bank s 28 body, pátá ČSOB s 29,2 body, UniCredit Bank s 29,6 body na šestém místě a Komerční banka s 30,6 body na místě sedmém.

„Máme aktivní energetický management založený na unikátní metodologii, která je podpořena sofistikovanými softwarovými nástroji, důsledným sběrem provozních dat a jejich pravidelném automatickém vyhodnocování. Vše je prováděno odborným garantem tohoto projektu,“ sdělila serveru www.bankovnipoplatky.com tisková mluvčí České spořitelny Klára Zelenková a dodává: „Na základě vyhodnocení jsou v jednotlivých pobočkách prováděna konkrétní opatření vedoucí ke snížení jejich energetické náročnosti. V současné době je do projektu aktivního energetického managementu zapojena čtvrtina všech poboček České spořitelny, u kterých bylo doposud dosaženo úspory přes 9 % spotřebované energie.“

Nejnižší uhlíkovou stopu má Sberbank, která celkově skončila druhá

Z pohledu rozsahu uhlíkové stopy se nejlépe umístila právě Sberbank následovaná Českou spořitelnou.  Sberbank si také jako první banka v Česku nechala vypracovat uhlíkovou stopu a získala ocenění „Sledujeme CO2“ od asociace CI2. V rozsahu ekologických aktivit, tedy například uplatňování elektronického podpisu a elektronických smluv, oboustranný tisk papíru, povinné třídění odpadů na pobočkách, zateplení poboček, používání ekologických automobilů, využívání zelené energie apod. se nejlépe umístila Česká spořitelna. Pro uhlíkovou stupu byl stanoven koeficient 0,4 a pro rozsah a uplatňování ekologických aktivit pak koeficient 0,6. Celková hodnota uhlíkové stopy byla vztažena k počtu zaměstnanců, tedy uhlíková stopa na jednoho zaměstnance. Velké banky tak nebyly například oproti těm malým s menším počtem poboček, automobilů a aktivit znevýhodněny.

Tabulka hodnocení GEEN Zelená banka za rok 2016. Prvních sedm míst.

Pořadí

Banka

Carbon footprint

Koeficient

Výsledek

Aktivity

Koeficient

Výsledek

Celkem

1.

ČS

35

0,4

14

10

0,6

6

20

2.

Sberbank

32

0,4

12,8

13

0,6

7,8

20,6

3.

RB

38

0,4

15,2

20

0,6

12

27,2

4.

Moneta

40

0,4

16

20

0,6

12

28

5.

ČSOB

43

0,4

17,2

20

0,6

12

29,2

6.

Unicredit

44

0,4

17,6

20

0,6

12

29,6

7.

KB

51

0,4

20,4

17

0,6

10,2

30,6

Zdroj: GEEN.EU, www.VstricnaBanka.cz .Pro hodnocení bank jsou použity údaje z roku 2015 a 2016 (aktivity bank)

Aktuální ročník jsme se rozhodli okořenit novým kritériem, kterým je uhlíková stopa, kterou banky svou činností na životním prostředí zanechávají. Díky rozsahu uhlíkové stopy také získáváme mnohem věrnější obraz o ekologické zátěži ze strany bank. Výsledky jsou tak mnohem přesnější a mají větší vypovídací hodnotu“, říká Aleš Mokrý, generální ředitel partnera projektu společnosti GEEN.EU.

Tabulka výsledků hodnocení GEEN Zelená banka za rok 2015

Pořadí

Banka

Nejdůležitější ekologická aktivita

1.

Česká spořitelna

Vzdálený monitoring a regulace technologických prvků, tzv. MaR a WAN facility

2.

ČSOB

Odběr zelené energie, biomerické podpisy

3.

Raiffeisenbank

Poskytování Zeleného úvěru

4.

GE Money Bank

Biometrické podpisy, elektronické smlouvy, podpora zelených zemědělských projektů

5.

Komerční banka

100 % spotřeby elektřiny pokryto zelenou energií

 

Hodnocení bank podle jejich šetrnosti k životnímu prostředí je jedno z částí hodnocení GEEN Vstřícná banka. Hodnocení provádí společnost GEEN.EU, která se věnuje činnosti ekologických zdrojů elektrické energie a investic do ní.

Kritéria hodnocení ZELENÁ BANKA:

- Rozsah uhlíkové stopy činnosti banky
- (Ne)tisknutí materiálů a dokumentů banky (tisk na recyklovaný papír, elektronické substituce, signpady).
- Elektromobily, ekologické dopravní prostředky (využívání elektromobilů, podpora, např. zvýhodněné leasingy nebo úvěry pro tento typ dopravních prostředků).
- Třídění odpadu
- Nákup zelené energie.
- Úvěrování projektů obnovitelných zdrojů (zvýhodněné financování stejně jako u ekologických dopravních prostředků).
- Podpora vzdělávání v oblasti ekologie a obnovitelných zdrojů
- Používání PC, spotřební elektroniky (v jaké energetické náročnosti banky používají elektrické spotřebiče, jestli to vůbec sledují).
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.