« Zpět

Česká republika je na tom se svým financováním lépe než Německo

| 27. listopadu 2014 - 11:38 | Zprávy

Náklady na financování českého vládního dluhu se nově nacházejí na nižších úrovních, než za které si v současné době například půjčují rozpočtovou odpovědností známí Němci. Podle analytiků České spořitelny byla Česká republika v minulých letech velice úspěšná ve stabilizaci makroekonomických podmínek, které jsou stěžejní pro zdravý ekonomický růst.

Česká republika jakožto geograficky atraktivní lokalita s obstojnou infastrukturou, nízkými mzdovými náklady a stabilním finančním sektorem tak stále úspěšně láká zahraniční investice. Ty byly jedním z hlavních motorů růstu české hospodářství od vstupu naší země do EU v roce 2004 a měly by jím, byť v o něco menší míře, zůstat i nadále.
 
Stále se však potýkáme s řadou překážek, které tento proces v minulosti významnou měrou zpomalovaly. Podle aktuální zprávy o globální konkurenceschopnosti z dílny Světového ekonomického fóra patří mezi nejpalčivější problém České republiky z hlediska podmínek pro podnikání vysoká míra korupce. Podle světového žebříčku, který každoročně zveřejňuje Transparency International, náležela České republice z hlediska vnímání korupce ve veřejném sektoru v roce 2013 až 57. pozice, přičemž ze zemí Evropské unie na tom hůře než Česká republika bylo jen o jednu příčku níže postavené Slovensko, dále pak Itálie, Rumunsko, Bulharsko a Řecko.
 
Úroveň růstu české ekonomiky bude při slabých vyhlídkách pro budoucí růst ekonomiky eurozóny, kam směřuje převážná většina našeho exportu, v příštích letech do značné míry záviset na tom, jak se budeme schopni popasovat s výše zmíněnými a jim podobnými domácími problémy.  Není to však jen Česká republika, která stojí před velkými výzvami. Dá se říci, že všechny státy střední a východní Evropy se budou muset zaměřit na nové priority, jinak riskují, že se jejich rozvoj zastaví na průměrné úrovni a nebudou nikdy schopny dostihnout Západ.
 
Vlády těchto států by se měly podle analytiků Erste Group zaměřit na investice do infrastruktury, energetickou bezpečnost a obranu a zároveň se připojit k nové vlně efektivního využívání energií. Dalším klíčem k růstu je podle analytiků Erste Group výrazné posílení sektoru informačních a komunikačních technologií. Jejich potenciál také výrazně podpoří, pokud se dokáží vypořádat s úbytkem obyvatelstva v produktivním věku.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.