« Zpět

Češi si nejvíce přejí velký prostorný vůz pro celou rodinu

1. července 2016 - 14:24 | Zprávy

Výsledky průzkumu společnosti Equa bank ukázaly, že 7 z 10 Čechů plánuje pořídit si nový či ojetý automobil do čtyř let, 38 % by přitom koupi rádo uskutečnilo během dvou let. Utratit za něj chtějí průměrně 245 000 Kč, což je o třetinu více, než tomu bylo před dvěma lety. Nejčastějším požadavkem od nového vozidla je velikost a prostornost, aby se do něj vešla celá rodina (53 %), následuje bezpečnost (36 %) a veliký kufr (34 %). Téměř pětina respondentů plánuje nový automobil financovat úvěrem od banky (18 %), nejdůležitějším kritériem je přitom částka, o kolik přeplatí cenu automobilu (95 %).

„Za poslední dva roky výrazně stoupla výše průměrné částky, kterou jsou Češi ochotni za nákup auta zaplatit. Je to dáno především tím, že se české ekonomice daří, ale také tím, že jsou dnes úroky z úvěrů velmi nízké a ceny aut v posledních letech výrazně nerostou. Díky tomu tak Češi mohou dnes za stejné peníze koupit lepší automobil,“ uvádí Ondřej Hák, ředitel oddělení úvěrových produktů Equa bank.

Pořízení zcela nového vozidla zvažuje 40 % dotázaných, ojetinu pravděpodobně zvolí 53 % respondentů. 5 % z nich je navíc rozhodnuto pořídit auto v zahraničí, dalších 15 % o tom uvažuje. Nejčastějším důvodem pro změnu vozidla je jeho stáří a najetý počet kilometrů (51 %). Druhým důvodem je pravidelná obměna vozového parku (18 %). Více než polovina respondentů (53 %) zůstane věrna značce vozidla, které nyní vlastní. Téměř čtvrtina dotázaných (22 %) značku spíše změní.

Automobil, který chtějí Češi vyměnit za novější, bylo nejčastěji pořízeno před dvěma až pěti lety (37 %). Každý pátý odpověděl, že od nákupu současného vozu uběhlo již 5 až 10 let. Provoz auta nás měsíčně nejčastěji přijde na 2 000 až 4 000 korun. Uvedlo to 47 % dotázaných. Druhou nejčastější odpovědí (41 %) byla částka nižší jak 2 000 Kč.

Průzkum pro Equa bank realizovala v červnu 2016 společnost Ipsos.

Výběr grafů 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.