« Zpět

Češi na Vánocích nešetřili. Za co a kde utráceli nejvíce?

| 18. ledna 2023 - 11:00 | Zprávy

Vysoká inflace ani blížící se recese neměly vliv na to, jak Češi minulý rok před Vánoci utráceli. Trend potvrzují i výprodeje. O kolik útraty meziročně vzrostly? Dávají za elektroniku více muži nebo ženy? Jak se lišilo nakupování před svátky u různých věkových skupin? A kolik procent nákupů děláme online?

Elektronika, kosmetika, oblečení, obchody se sportovním vybavením a šperky jsou totiž oblasti, v nichž na Vánoce minulého roku Češi nejvíce utráceli, a to přesně v tomto pořadí. Na prvním místě, co se útrat týče, jsou však, pro někoho možná překvapivě, kurýrní služby.

Ženy kosmetiku, muži elektroniku

Data banky ČSOB také dobře ilustrují, jak je utrácení v předvánočním čase, a to nejen za dárky, ale i samotné přípravy na svátky, rozděleno mezi pohlavími. Asi vás nepřekvapí, že elektroniku kupovali více muži, konkrétně v poměru 70:30 vůči ženám.

Obdobný poměr, 80:20, pak muži měli i u nákupu šperků a mírně více investovali také do sportovního vybavení (60:40). Ženy naopak vkládaly více peněz do nákupů kosmetiky, a to v poměru 65:35. Ženy mají na svědomí také 65 % útrat v segmentu oblečení.

Další zajímavostí, která z dat ČSOB vyšla, je poměr útrat u e-commerce prodejců na internetu. V období před Vánoci, v tomto případě od 20. do 31. prosince, Češi provedli téměř čtvrtinu (23 % útrat) svých nákupů právě na e-shopech. Číslo ostatně odpovídá celoročnímu trendu za rok 2022.

Překvapivé je, že 40 % útrat v e-shopech Češi uskutečnili u zahraničních obchodníků. Zajímavý je také fakt, že ve všech vzpomínaných kategoriích – kurýrní služby, elektronika, kosmetika, oblečení, sportovním vybavení a šperky – banka ČSOB zaznamenala meziroční růst útrat mezi 20-30 %.

Hurá na výprodeje

Vánoce jsou sice za námi, pro obchodníky ale jejich nejvytíženější sezóna zdaleka nekončí: následující týdny se stejně jako každý rok ponesou ve znamení všudypřítomných výprodejů. Z dat, která má ČSOB k dispozici, vyplývá, že Češi zatím ve slevových akcích nejvíce utrácejí za elektroniku, oblečení, sport, ale i nábytek a kosmetiku.

Jak se to má s věkovými kategoriemi? Zatímco před Vánoci měli nejvyšší útraty klienti okolo 45 let u kurýrních služeb, mladší klienti okolo 18 let nakupovali nejvíce oblečení a kosmetiku a klienti ČSOB okolo 30 let kosmetiku a elektroniku, ve výprodejovém období mladí nejvíce utrácejí za digitální obsah (například za hry) a u všech ostatních starších věkových kategorií převládá segment elektroniky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.