« Zpět

Češi mají pojistné podvody v oblibě. Kolik podvodů odhalili pojišťovny v loňském roce?

| 13. ledna 2017 - 16:01 | Zprávy

Podvádění se v České republice stále těší nemalé oblibě. Výjimkou není ani oblast pojištění. Pojistné podvody jsou navíc společností často vnímány jako akceptovatelné a v některých případech podvodníci svým "úspěchem" dokonce vzbuzují uznání a obdiv u svého okolí. Zlatá koruna na základě dat od pojišťoven Allianz, Generali, Kooperativa, ČPP, Uniqa a Česká pojišťovna sestavila ucelený přehled odhalených pojistných podvodů za rok 2016.

„Z našich statistik vyplývá, že pojistných podvodů je opět o něco více než před rokem,“ komentuje vývoj odhalených pojistných podvodů tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. „Podvodná činnost jde napříč národy, pohlavími i profesemi a našim detektivům se každoročně daří odhalovat více podvodů, přestože za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, při způsobené velké škodě dokonce až deset let,“ uvedl ředitel právního oddělení a vyšetřování pojistných podvodů Allianz pojišťovny Ludvík Bohman.

Lidé si často neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění. To je typické především právě pro oportunistické podvody. Detektivové na ně nejčastěji narážejí v oblasti pojištění motorových vozidel. Obecně jsou oportunistické podvody frekventovanější a škoda se obvykle pohybuje maximálně v řádu desítek tisíc korun. Princip se takřka vždy opakuje. „Spouštěčem bývá zpravidla reálná škoda, kterou se pachatelé snaží uměle navýšit tak, aby se obohatili,“ uzavírá Jiří Cívka z pojišťovny Generali.  „Pojistný podvod je pro určitý segment klientely nesmírně lákavý, navíc je společensky relativně tolerován,“ říká Ludvík Bohman a dodává, že se v této souvislosti hovoří o tzv. kavalírském deliktu, nebo rovněž o trestném činu „bez oběti“.

Vytíženost detektivů pojišťoven dokládá i statistika za uplynulý rok. Z údajů, které Zlaté koruně jednotlivé pojišťovny poskytli, vyplývá, že bylo prověřěných minimálně 7317 případů. Celkové číslo však bude výrazně vyšší, jelikož pojišťovny Generali a Česká pojišťovna tento údaj nezveřejnili. S ohledem na výši odhalených podvodů u České pojišťovny však odhadujeme, že celkový počet přesáhl hranici 10.000. Pojišťovnám se díky tomu pomohlo uchránit více než miliardu korun.

 

Allianz

Generali

Kooperativa

ČPP

Uniqa

Česká pojišťovna

Prověřených případů

2658

-

1600

1000

2059

-

Odhalených podvodů

-

88

1015

600

- -

Výše odhalených podvodů (uchráněná suma)

295,2 mil.

49 mil.

183 mil.

31 mil.

-

465 mil.

Srovnání s rokem 2015

+62,7 mil.

-2 mil.

+57 mil.

-53 mil.

-

+1,5 mil.

Jak se podvádí v jednotlivých krajích?

Podvodníci se již tradičně zaměřují zejména na naše hlavní město a spoléhají na jeho zdánlivou anonymitu. Dosvědčují to i statistiky. Pojišťovna Generali zaznamenala téměř polovinu všech podvodů právě v oblasti Prahy. Prvenství Prahy potvrzují také další pojišťovny. U Kooperativy se na první příčky dostal spolu s Prahou také Ústecký kraj. Na Ústecku zaznamenala ČPP až 19% meziroční nárůst a u České pojišťovny obsadil třetí příčku. Dle Allianz podvody prudce narostli také na Vysočině (z 1,8 mil. v roce 2015 na  21,7 mil. v roce 2016) a v Královéhradeckém kraji (z 2,5 mil. na 12,2 mil.).

Zajímavostí jsou výrazné rozdíly ve statistikách jednotlivých pojišťoven. Zatímco ČPP zaznamenala na Ústecku výrazný nárůst podvodů, Allianz eviduje pokles o polovinu. Obdobná situace nastala také na Vysočině, kde Allianz zaznamenal prudký nárůst podvodných aktivit. Dle České pojišťovny a Kooperativy přitom jde o jeden z nejpoctivějších regionů. Plzeňský kraj si dle Generali sice zachoval "čistý štít", ale u České pojišťovny skončil na druhé příčce.

Mezi relativně poctivé regiony lze zařadit Pardubický, Liberecký, Zlínský a Olomoucký kraj.

Detailní přehled pojistných podvodů dle krajů podle České pojišťovny:

KRAJ

2016

(v milionech Kč)

2015

(v milionech Kč)

Rozdíl 2016 - 2015

(v milionech Kč)

Praha

204,6

202,9

1,7

Plzeňský

32,7

23,0

9,7

Ústecký

31,1

37,3

- 6,2

Středočeský

29,5

32,9

- 3,4

Liberecký

28,5

28,2

0,3

Jihočeský

26,3

22,8

3,5

Moravskoslezský

21,5

21,4

0,1

Královéhradecký

19,0

19,3

- 0,3

Pardubický

15,7

15,3

0,4

Jihomoravský

15,6

14,2

1,4

Karlovarský

12,6

15,4

- 2,8

Zlínský

10,1

11,0

- 0,9

Olomoucký

9,8

10,1

- 0,3

Vysočina

8,4

10,1

- 1,7

Celkový součet

465,4

463,9

1,5

Které druhy pojišťení lákají podvodníky nejvíce?

„Největší objem odhalených pojistných podvodů připadá na pojištění osob. Meziročně vzrostly čtyřikrát,“ popisuje trend loňského roku Jiří Cívka z pojišťovny Generali. Meziročně se dle Generali téměř zdvojnásobil objem podvodů v pojištění motorových vozidel. Nejvíce v případě fingovaných odcizení vozu. Pojištění osob obsadilo první příčku také u Kooperativy, kde tvořilo téměř polovinu všech podvodů.

„Z dlouhodobého hlediska se projevil výrazný nárůst pokusů o pojistný podvod v životním, majetkovém, a dokonce také v cestovním pojištění,“ uvedl Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru ČPP. „Stále častěji se setkáváme s podvodným jednáním při uzavírání životního pojištění s úrazovým připojištěním. V mnoha případech klienti uvedli záměrně nepravdivé údaje o svém zdravotním stavu, například zatajili předchozí úrazy,“ doplnil Haisl. Podle statistik ČPP za rok 2016 se podvody v oblasti životního pojištění podílely na celkovém množství 34 %, přičemž v roce 2015 představovaly pouhých 6 %.

Největší část (více než tři čtvrtiny z celkového počtu šetřených událostí) připadla tentokrát na odvětví pojištění osob také u pojišťovny UNIQA, stejně jako největší část prokázané hodnoty podvodů 2016. Ve všech ostatních oborech, kde se často v minulosti podvádělo, zaznamenala UNIQA meziročně pokles kriminálních aktivit. Šlo hlavně o pojištění vozidel, pojištění majetku, odpovědnosti a pojištění přepravy.

Česká pojišťovna v tomhle směru mírně vybočuje. „I nadále platí, že nejvíce se podvádí v autopojištění. V poslední době se pak podvodníci zaměřují také na oblast úrazového pojištění. Dělají to s nadějí, že je pro pojišťovnu složité takový pojistný podvod prokázat. Opak je ale pravdou, naši zkušení detektivové si i s takovými případy poradí,“ popisuje situaci ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl a dodává: „V úrazovém pojištění se v praxi nejčastěji setkáváme s případy, kdy se lidé snaží co nejvíce prodloužit dobu svého léčení, a tím neoprávněně získat od pojišťovny vyšší pojistné plnění. Už takové jednání je však pokusem o pojistný podvod.“

Podvod jako trestný čin

Lidé si v podobných případech neuvědomují, že pojistný podvod je trestný čin, za který může soud podle závažnosti udělit až desetiletý trest odnětí svobody. „Pokud by pojišťovny podvody neřešily, podvodníci by dostali zaplaceno i za události, které se ve skutečnosti třeba ani nestaly nebo nejsou v rámci pojištění kryté. Pojišťovny tak chrání i své klienty, protože vyšší objem vyplacených částek by ve svém důsledku mohl ovlivnit cenu pojištění, která by se musela zvýšit,“ upozorňuje Bc. Haisl z ČPP.

„Pojišťovna vyplácí plnění pouze v případě nahodilé události, a ta nemusí nastat. Někteří lidé pak v takových případech jdou škodě tak říkajíc naproti a podceňují fakt, že páchají trestnou činnost.  Často tvrdí, že se pojistná událost stala, ale přitom k ní vůbec nedošlo. Nebo se jim škoda stane, ale reálně jde o škodu, která není kryta pojištěním, tak zalžou ohledně její příčiny. Za třetí jde o situaci, kdy se škoda stala, ale klient nebyl v té době pojištěný. Podvodně pak uzavře pojistnou smlouvu zpravidla ve spolupráci s pojišťovacím zprostředkovatelem, kdy datum předsunou před pojistnou událost. Čtvrtý model je nejčastější – škoda se skutečně stane, například dojde k vykradení pojištěného bytu, a klient si nadsadí rozsah škody,“ dodává Bohman z Allianzu.

Dle Kooperativy mají stále větší podíl na odhalených pojistných podvodech organizované skupiny, v posledních dvou letech zejména u životního a rizikového pojištění, přesto je stále nejtypičtějším typem podvodu fingovaná dopravní nehoda. Pokus o pojistný podvod je obecně vnímán jako méně společensky nebezpečné jednání než například zpronevěra.

Kuriózní případy

Je celkem přirozené, že se mezi tisícemi odhalených pokusů o podvod objeví i několik zajímavostí. Tady je několik z nich:

Dojemný kočičí příběh (Allianz)

Jeden muž oznámil, že mu umrzla vzácná koťata v hodnotě 200 tisíc korun. O vánocích byl navštívit svého známého a návštěvu spojil s prohlídkou jeho domácích mazlíčků, šesti cenných siamských koťat. Po odchodu zjistil, že si u kamaráda zapomněl klíče od svého domu, a tak se k němu vrátil. A mezitím co hledal klíče, nechal otevřené vchodové dveře. Tento nestřežený okamžik prý využili domácí mazlíčci k dobrodružnému výletu do mrazivé noci, který pro ně skončil tragicky. Jejich majitel je údajně ráno našel před domem umrzlé a z jejich ztráty se psychicky zhroutil. Dojemný vánoční příběh srdce detektivů Allianz neobměkčil, neboť v něm od začátku chyběla fakta včetně existence samotných koťat. Šetřením zjistili, že si oba aktéři kočičí historku vymysleli, protože si chtěli vylepšit svoji tíživou finanční situaci. Následně se pod tíhou důkazů doznali.

"Ukradené" auto prodal na náhradní díly (Generali)

Trestnímu stíhání čelí muž z Chomutovska, který v červnu loňského roku nahlásil krádež svého osobního vozu Škoda Octavia. Policisté, kteří dostali oznámení stejně jako pojišťovna, vyšetřováním zjistili, že vozidlo nebylo ve skutečnosti odcizeno, ale prodáno na náhradní díly s vědomím a souhlasem pojištěného.

Smutný příběh (Česká pojišťovna)

Opravdu smutný případ loni zaznamenala Česká pojišťovna v západních Čechách, kdy žena zneužila nesvéprávnosti svého těžce nemocného invalidního bratra. S vědomím, že muž byl velmi těžce nemocen a do konce života mu nezbývalo mnoho, na něj uzavřela několik životních pojistek. Při jejich sjednávání „taktně zamlčela“ vážné choroby, kterými její bratr dlouhodobě trpěl, a těšila se, že po jeho smrti inkasuje z pojistek nemalé finanční prostředky. Celý podvod byl samozřejmě odhalen velmi záhy poté, co muž zemřel a žena se peněz, ke kterým chtěla tímto podvodem přijít, nedočkala.

Zraněný kulturista (Generali)

Muž nahlásil poranění krční páteře, ke kterému mělo dojít při pádu na kolečkových bruslích. V průběhu šetření pojistné události však vyšlo najevo, že dotyčný v době léčení úrazu aktivně sportoval. Již po třech hodinách po ošetření lékařem posiloval a neměl nijak fixovaný krk, jak bylo lékařem předepsáno.

Alkohol a úraz (ČPP)

Klient pod vlivem alkoholu při cestě domů upadl na schodech a utrpěl zlomeninu zápěstí a žeber. Ještě téhož večera se muž nechal ošetřit v nemocnici a následně oznámil pojišťovně úraz. Zatajil ovšem fakt, že se mu újma stala po požití alkoholu. Dokonce upravil lékařské zprávy tak, aby v nich nebyly záznamy o stavu, v jakém byl přijat k ošetření. Specialisté ČPP své podezření na manipulaci s lékařskou dokumentací prověřili a srovnáním se záznamy přímo z ošetřujícího zařízení podvodné jednání klientovi prokázali.

Poškozený notebook (Generali)

Jiný muž údajně svou neopatrností vrazil do ženy, které měl v důsledku nárazu vypadnout z ruky značkový notebook, který se měl poškodit. Během šetření se však ukázalo, že doklady o koupi a provedení opravy byly padělané. Oba aktéři vymyšlenou pojistnou událost zároveň uplatnili i u dalších pojistitelů. V čestném prohlášení navíc uvedli, že mezi nimi neexistuje žádný vztah, přitom spolu žili jako druh a družka ve společné domácnosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.