« Zpět

Bitcoinová bublina? Dva a půl násobek od počátku dubna!

| 11. dubna 2013 - 11:36 | Zprávy

Standardní investiční příležitosti se musí sklonit před rychlým nástupem virtuální měny Bitcoin. Od počátku měsíce vzrostla cena jednoho Bitcoinu ze 100 dolarů na dnešních 240 dolarů. Průměrný roční dvouprocentní úrok na spořícím účtu tak Bitcoin překonává během desítek minut. Před měsícem se Bitcoin prodával jen za 30 dolarů. Celková hodnota Bitcoinů překročila v minulých dnech miliardu dolarů. Prudký nárůst ceny však vyvolává pochybnosti o udržitelnosti současného trendu.

 

 

Bitcoin nemá fyzickou podobu a nestará se o něj žádná centrální banka. A to je jeden z hlavních důvodů oblíbenosti virtuální měny. Počet Bitcoinů je omezen a peněžní nabídka nemůže být manipulována, jako se děje v současnosti v případě klasických měn.
 
Raketový růst poptávky je však důsledkem spíše značného mediálního prostoru, než skutečnou potřebou virtuální měnu používat. Jakmile se však média nasytí, hrozí splasknutí bubliny a prudký pokles. Prudce dolů by se nová měna vydala také v případě, že by centrální státní autority začaly proti ní úspěšně vystupovat. Placení daní nebo vedení účetnictví je v případě plateb v Bitcoinech jen obtížně představitelné. Kroky proti Bitcoinu se dají očekávat s narůstajícím významem měny.
 
Z dlouhodobého pohledu dává Bitcoin smysl. Jednotlivci mohou v současnosti jen přihlížet měnovým válkám a oslabování domácích měn vlivem monetárních politik centrálních bank. Prostřednictvím inflace jsou znehodnocovány úspory obyvatel, na jejichž úkor je v konečném důsledku financován stát. O Bitcoin nebo jiné virtuální měny se v případě jejich narůstajícího úspěchu svede v budoucnu boj.
 
 
Graf: Vývoj ceny virtuální měny Bitcoin od června 2010 (v USD)
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.