« Zpět

Bezpečností situace ve světě ovlivnila české dovolenkáře

| 16. září 2016 - 16:04 | Zprávy

Česi si tenhle rok vybírali dovolenkovou destinaci zejména s ohledem na bezpečnostní situaci, zůstávali převážně v ČR a SR.

Osmi z deseti Čechů se při plánování letošních dovolených nechalo ovlivnit bezpečnostnéí situací ve světě. Každý druhý Čech raději strávil dovolenou v tuzemsku nebo na Slovensku a necelá třetina lidí do zemí aktuálně pokládaných za rizikové záměrně necestovala. Nejobávanějšími destinacemi jsou přitom Istanbul, turecká riviéra, Tel Aviv či Hurghada. Čtvrtina Čechů dovolenou letos vůbec neplánuje. Nejčastějším důvodem je přitom nedostatek financí a času. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank, který byl realizován na začátku letošního září.
    
Téměř dvě třetiny Čechů (62 %) již mají letošní dovolenou za sebou. V průměru jsme za ní utratili, stejně jako loni, 14 900 Kč. Na dovolenou jsme se nejčastěji letos vypravili na vlastní pěst (56 %), nebo se přidali ke známým (17 %). Služeb cestovních kanceláří využila jen pětina Čechů, z toho si vybralo zájezd last minute jen 9 % dotazovaných. Ubytovaní jsme přitom byli nejčastěji v apartmánech (21 %), či v pronajatém domě (17 %), 14 % dotázaných strávilo dovolenou ve 3* hotelu.

„Ačkoliv Češi letos vybírali dovolené především podle bezpečnostní situace ve světě, investovali do nich stejné peníze, jako loni, a to i přesto, že se nakonec rozhodli zůstat třeba v tuzemsku. Šest z deseti Čechů spořilo na dovolenou pravidelně v průběhu celého roku, zhruba třetina pak hradila dovolenou z jedné výplaty. Je také patrné, že Češi jsou v zadlužování stále zodpovědnější.  Dovolenou na úvěr si pořizuje jen malé procento Čechů. Většina z nich využívá úvěry na zboží dlouhodobé spotřeby, což považujeme za rozumné a zodpovědné,“ říká Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Na dovolenou nejčastěji jezdíme na týden (31 %). Čtvrtina Čechů si nedopřeje dovolenou delší než 5 dní, pětina z nás naopak jezdí na dovolenou na 10 nebo i na 14 dní. Delší dovolenou než dva týdny si už dopřávají jen pouhá 3 % Čechů. Dvě třetiny Čechů také preferuje častější a levnější dovolené. Proto si 64 % z nich ještě letos dopřejí další dovolenou, a to během podzimu, nebo koncem roku během vánočních svátků.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.