« Zpět

Bankovní identitu využilo pro podání elektronické přihlášky na střední školu 86 % uchazečů

| 4. března 2024 - 11:00 | Zprávy

Poprvé v historii České republiky využili rodiče žáků devátých tříd a zájemců o studium na víceletých gymnáziích elektronické přihlášky ke studiu na střední škole. Bankovní identitu k ověření totožnosti při online podání žádosti využilo více než 86 procent rodičů.

Zaznamenali jsme masivní využití bankovní identity při podání elektronických přihlášek na střední školy. Troufnu si tvrdit, že tím padají všechny pochybnosti o digitální gramotnosti občanů České republiky. Digitální identitu dnes občané mají a jsou schopni a připraveni ji využívat,“ zhodnotil výkonný ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička.

Celkem bylo odesláno přibližně 147 000 online přihlášek na střední školy a víceletá gymnázia. V praxi online proces fungoval tak, že se rodič od 1. do 21. února 2024 přihlásil do internetové aplikace dipsy.cz přes svou elektronickou identitu, přidal své nezletilé dítě, vybral až tři školy a zvolil pořadí škol dle priorit. Poté už snadno přihlášku elektronicky zaslal.

Bankovní identitu za tři roky fungování už použily čtyři miliony lidí pro přístup k online službám státu a firem. Tím, jak se bude nabídka online služeb na straně státu dále rozšiřovat, by měl nadále stoupat i počet lidí využívajících bankovní identitu.

„Už za rok nás čeká start „digitální ústavy“, zákona o právu na digitální služby. Pro občany to bude znamenat, že na komunikaci s úřady jim bude od února 2025 stačit pouze počítač. Očekáváme další nárůst využívání bankovní identity. Velký potenciál pro využití bankovní identity vidíme v oblasti zdravotnictví, jako portály pacienta eHealth a přístup pacientů k lékařským záznamům a zdravotním údajům, a v oblasti vysokého školství, kdy se bankovní identita uplatní při zasílání přihlášek ke studiu a při zápisech do ročníku,“ dodal výkonný ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.