« Zpět

100 let česko-slovenské koruny

| 30. ledna 2019 - 17:51 | Zprávy

Česká národní banka letos oslaví 100. výročí zavedení československé měny, její peněžní jednotky československé koruny a uvedení jejích platidel do peněžního oběhu. Pro veřejnost připravila výstavu 100 let česko-slovenské koruny, která bude otevřena od 1. února do 28. dubna 2019 v prostorách Císařské konírny Pražského hradu.

Ke stému výročí vzniku československé koruny chystá Česká národní banka výstavu, jejíž zahájení proběhne 1. února v prostorách Pražského hradu. Cílem bude seznámení návštěvníka s vývojem československých a českých platidel, bankovek, státovek a oběžných mincí. V platidlech se zrcadlí vývoj republiky, jak společenský tak i výtvarný, v průběhu celého století. Návštěvníci se také mohou těšit na nevydané návrhy, které byly realizovány i vyrobeny, ale z politických důvodů nezavítaly nikdy do oběhu. I tyto návrhy mají stejný význam, vliv doby je na nich dokonce více viditelný. Poukazují na stylové trendy ve sféře motivů, uměleckého a technického zpracování.

Mimo samotné výstavy platidel mohou návštěvníci v expozici vidět také výtvarné návrhy významných umělců té doby. Návštěvníky čeká příběh česko-slovenského platidla od jeho prvopočátku v letech 1919 až do současné doby. Budou moci poznat jeho vývoj, který poznamenaly především politické změny. Seznámeni budou i s proměnou chápání funkce drahých kovů a s nejznámějšími a nejcennějšími zlatými ražbami, které mají počátky v Československé republice.

Předměty, které budou pro návštěvníky k vidění, pocházející z archivu České národní banky a budou tak zcela poprvé prezentovány v takovém rozsahu nejširší veřejnosti.

 

 

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.