« Zpět

10 nejčastějších finančních prohřešků: Najdete se v nich i vy?

| 28. března 2017 - 7:03 | Zprávy

Chybovat je lidské, avšak zapotřebí je se z chyb ponaučit. Opakování především finančních prohřešků vás totiž může stát hodně peněz. Jakých nejčastějších finančních chyb se Češi dopouští?

  1. Plánovat finance není nutné.

Bez plánování financí nic neuspoříte. Naplánovat dovolenou na příští rok rozhodně nestačí. Zapotřebí je myslet i na vaší finanční situaci do budoucna v horizontu několika desítek let.

  1. K životu stačí znát výši jen běžných výdajů.

To, že víte, jaká je výše vašeho nájmu a kolik potřebujete peněz na měsíc na jídlo, je skvělé, ale ne dostačující. Musíte být připraveni i na nenadále výdaje a mít ponětí například o ceně nových elektrospotřebičů.

  1. Když nemám dluhy, finanční rezerva není potřeba.

Finanční rezerva není jen hloupým výmyslem ekonomů. Mimořádné výdaje vás mohou nemile překvapit kdykoliv, proto alespoň šest měsíčních výdajů je zapotřebí mít stále k dispozici, ať už doma pod polštářem nebo na bankovním účtu.

  1. Důležité je být pojištěn a spořit.

Vyznat se ve svých finančních produktech je zapotřebí. Mnoho Čechů si nechá sjednat celou řadu nejen pojistek a spořicích produktů s domněním, že čím více, tím lépe. Bohužel už neví, k čemu konkrétně daný finanční produkt je vhodný. V takovém případě je lepší ho vůbec nemít.

  1. Nechci vyčnívat z davu konzumní společnosti.

Být konzumní není standard dnešní společnosti. Zapomeňte na předhánění se s kolegy. Nejnovější verze smartphonu, ani luxusní automobil není nutností pro spokojený a finančně zajištěný život.

Dalších nejčastějších pět chyb se lidé dopouští při sjednávání půjček a řešení dluhů. Jaké to jsou?

  1. Vhodná půjčka neexistuje.

Žít na dluh není správné, avšak každá půjčka není zlá. Vhod přijde například hypotéka, díky které můžete investovat do vlastního bydlení, a to se vyplatí.

  1. Při vyřizování úvěru mě zajímá jen měsíční splátka.

Vědět, že zvládnete splácet každý měsíc půjčku, je zapotřebí, ale rozhodně to nestačí. Při výběr úvěru je vhodné využít srovnání půjček a zajímat se také o to, kolik ve výsledku za půjčení zaplatíte.

  1. Smlouva o půjčce je vždy v můj prospěch.

Věřte jen sami sobě a smlouvu o půjčce nikdy nepodepisujte bez přečtení a bez důkladného pochopení. Jestliže nerozumíte obchodním podmínkám, ptejte se. Nespoléhejte jen na slova poskytovatele.

  1. Na řešení dluhů momentálně není čas.

Řešit dluhy je zapotřebí ihned. Čekat na exekuci se rozhodně nevyplácí. Dostanete-li se tak do neschopnosti splácet, zajděte do banky a snažte se problém aktivně řešit. Pomoci vám může například sloučení půjček, refinancování půjček nebo splátkový kalendář.

  1. Nebankovní poskytovatelé půjček jsou neféroví.

Nebankovní společnost, stejně jako online půjčka v mnohých evokuje neférové jednání. Ale ani to vždy nemusí být pravda. Jste-li při sjednávání úvěru obezřetní, zajímáte se a čtete reference, pak není nutné z porovnávání nebankovní konkurenci vyřazovat. Třeba právě nebankovní online půjčka pro vás může být tou nejlepší nabídkou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.