« Zpět

Zlatá koruna sází na mladé, na generaci Y

| 23. dubna 2015 - 10:36 | Zprávy

Na Fóru na téma Vize bankovnictví vystoupil vítězný tým soutěže studentů Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. Studenti diskutovali o svých představách banky, jakou by ji chtěli mít v roce 2025 a také sepsali zprávu o Fóru.

Na pořadu dne byla tři velká témata. První: Regulátor, právní předpisy a legislativa. Jako první se k tématu vyjadřoval pan Martin Pros, náměstek ministra financí. Velice se mi zalíbila koncepte regulovat Nebankovní poskytovatele úvěrů. Myslím si, že je to v České republice opravdu potřeba. Další zajímavé body byly snaha čínských bank vstoupit na český trh, vize investiční banky a návrh spojení České exportní banky a EGAPU, proti tomu ovšem ostře vystoupil pan Karel Bureš, který řekl, že dokud bude generální ředitel ČEBu, tak k tomuto spojení rozhodně nedojde. Jako další host vystoupila paní Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace, která hovořila především na téma co je to ´´Morální hazard´´ a že banky by si měly na své náklady především vydělat anebo vypůjčit. Další host byl pan Michal Mejstřík, profesor ekonomie, IES FSV UK, který popisoval pojem Islámské bankovnictví a jak roste zájem o tuto koncepci. 
 
Jako druhé téma bylo: Generace Y / banky v cloudu – tradice versus cloud. Hned na úvod přednesla, zástupkyně vítězného týmu soutěže studentů Fakulty financí a účetnictví VŠE: Banka 2025, slečna Natália Rektorysová svojí vizi v roce 2025. Jako nejzajímavější body bych zde zahrnul nahrazení debetní karty osobním čipem implementovaným pod kůži každého člověka, který by sloužil nejen jako debetní karta ale i pro identifikaci každého z nás, kompletní digitalizaci všech dokumentů a zrušení veškerých bankovních poboček. Tato prezentace sklidila velice pozitivní reakci, avšak většina připustila, že do roku 2025 určitě nebude možné vše takto zásadně pozměnit. Jako další čestný host předstoupil pan Petr Teplý, výzkumný pracovník IES FSV UK a také organizátor soutěže studentů viz výše. Docent Teplý se zde zamýšlel nad rozdílem mezi analogovým a digitálním světem, dále co chce banka a co klient a nad třemi dnešními trendy: digitalizace (nový normál- vše je hned a zdarma), komoditizace produktů (klient se zaměřuje pouze na cenu ne na kvalitu) a globalizace /konkurence. Dále upozorňoval na fakt, že současný problém bank je Kybernetické riziko – Hacker a na závěr se zamýšlel nad otázkou, zda banky zvládnou přechod z analogového do digitálního světa. Vzácným hostem byl pan Miroslav Singer, guvernér České národní banky. Jeho tématem bylo: Bezpečnost internetových plateb (v Evropě se na bezpečnost plateb klade velký důraz) a také Virtuální ´´měny´´ (jejich význam je stále velmi malý a také je spojena s mnoha riziky).
 
Posledním tématem: Čeká bankovnictví virtuální budoucnost? Se zabýval pan Jan Műhlfeit, viceprezident ČMA, který poukazoval, že Technologie nemění co, ale jak se co bude dělat. Dále pojednával o generaci pozitivního rozvratu a poukázal na fakt, že mladá generace se dostane dříve do vedoucích pozic. Další z významných hostů byl pan Pawel Kucharski, generální ředitel mBank. Na toto poslední téma všichni hosté velice kladně debatovali, avšak jeden z bankéřů zakončil celé Fórum větou, že v blízké budoucnosti rozhodně nemůžeme počítat s takto radikálními změnami. Veškerá digitalizace a virtualizace bude probíhat opravdu velmi pozvolna.
 
Celé Fórum hodnotím kladně a především vystoupení pana Jana Můhlfeita, až na pár výjimek. Největší zklamání této akce byla absence pana ministra financí Andreje Babiše, dále pak velmi negativní pohled na mnoho dotazů pana Miroslava Singera, především pak argumentaci na otázku registračních pokladen, že tyto pokladny mají všechny ostatní státy a proto je zavedeme i my. Zde bych raději slyšel nějaké pádnější důvody.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.