« Zpět

Úvěrový nebankovní trh prochází změnou. Nelicencované společnosti už si neškrtnou

| 7. června 2018 - 11:04 | Zprávy | Úvěry

Obavy z nepoctivých nebankovních společností můžete hodit stranou. Do 31. května musí mít všichni nebankovní poskytovatelé ke své činnosti souhlas České národní banky. Ty, kteří ho nezískají, končí. Na úvěrovém trhu tak zůstávají jen licencované společnosti. Co to znamená pro spotřebitele a především pro dlužníky nelicencovaných firem?

Od června by se spotřebitelé neměli již na českém úvěrovém trhu setkat s pochybnými nebankovními společnostmi. Výběr úvěru bude o to snazší. Nebankovní půjčky by měly poskytovat jen ty licencované. V případě, že bude společnost pokračovat ve své činnosti i bez souhlasu České národní banky, pak bude muset nést následky.

-          Nelicencovaní poskytovatelé se dopouští trestného činu.

-          Za půjčování peněz bez souhlasu hrozí pokuta od centrální banky.

-          Úvěr sjednaný u takové společnosti je ze zákona bezúročný.

Bez licence mohou peníze jen vybírat, nikoliv půjčovat

Kdo chce i nadále působit na poli nebankovních úvěrů, musí mít platnou licenci české národní banky. Ta měla až do konce května čas na prověření žádostí a udělení licencí. Společnosti, které souhlas centrální banky nezískaly, mohou zkusit štěstí v druhém kole. Hned v červnu lze žádost podat znovu.

Další termín je určen především těm poskytovatelům, kteří nestihli napravit například chyby v procesu při posuzování bonity klientů. V mezidobí, kdy bude ČNB znovu posuzovat žádosti, mají žadatelé zakázáno uzavírat se spotřebiteli jakýkoliv úvěr, mohou pouze vybírat peníze od stávajících klientů.

Dlužníci musí splácet i končícím společnostem

Firmy, které licenci nezískaly a které se ji nebudou pokoušet získat ani v červnu, musí poskytování půjček ukončit. Ve své činnosti už nadále nesmí pokračovat. Rozhodně to ale neznamená, že jejich zánikem zanikají i doposud sjednané a nesplacené úvěry. Klienti se svých dluhů tak snadno nezbaví.

Povinností zákazníků je rychlé půjčky řádně a včas splatit, a to buď končící nebankovní společnosti, nebo novému věřiteli. O případných změnách by měli být klienti vždy informováni.

Nelicencovaná společnost může naúčtovat úroky z prodlení

A co když se dostanete do problémů se splácením u firmy, která svou činnost ukončuje? To, že poskytovatel už nadále nepůjčuje peníze, neznamená, že vás nechá ve štychu. Navyšovat úvěrový limit sice nelze, ale máte na výběr hned ze dvou řešení.

-          Domluvit se na nových podmínkách pro splácení.

-          Refinancovat úvěr u konkurence.

V rámci refinancování půjčky lze zažádat o vyšší půjčenou sumu. Pozor, nelicencovaná společnost sice už nadále nemůže sjednávat půjčky, ale může vymáhat smluvní pokuty z prodlení. Neřešit tak finanční tíseň a odkládat problémy se splácením se nemusí vyplatit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.